Kraftiga reaktioner efter skjutna svanpappan i Malmö: ”Alternativet var mycket värre”

OBS: Genrebild. Foto: Barbro Vestlin Kajne/Mostphotos.

Naturvårdaren: ”Läget var lite akut”.

17 personer har reagerat på denna nyheten

delningar

Det var i söndags som en svanhane sköts av kommunens skyddsjägare. Det eftersom svanhanen aggressivt försvarat sin partner och deras ägg, något som Sydsvenskan var först att rapportera om. Sedan händelsen blev känd har det lett till häftiga reaktioner från Malmöiterna. 

– Folk är förbannade och ledsna. Jag som naturvårdare är också ledsen fast jag var tvungen att göra det. Det är fruktansvärt jobbigt att som naturvårdare få klä skott för det här, säger Ola Enqvist naturvårdare vid Malmö stad. 

Bakgrunden till att svanhanen var tvungen att skjutas är att det i närheten till svanparets häckningsplats, vid kanalen i närheten av polishuset, finns en kanonverksamhet för barn- och ungdomar. Svanen har attackerat kanotister, vilket har lett till att kanoter vält. 

– Alternativet till att skjuta svanen var mycket värre. Jag står hellre ansvarig för det här, än att vi inte gjort något och någon hade drunknat. Svanen i sig har inte vält någon kanot, utan det handlar om reaktionerna som barnen och ungdomarna fått när svanen gjort utfall mot dem, säger Ola Engqvist. 

Problemen med svanparet började redan förra året. 

– Då bestämde vi oss för att inte göra någonting. Men nu i år ramlade ännu fler folk i vattnet. Det här svanparet häckar mycket tidigare än normalt och just nu är det jäkligt kallt i vattnet, vilket också ökar olycksrisken. Läget var lite akut, säger Ola Engquist. 

För att få skjuta svanhanen var Malmö stad tvungna att höra av sig till Länsstyrelsen, eftersom svanar är fridlysta. Men där är Ola Enquist kritisk till beslutsgången. 

– Vi skickade förfrågan till Länsstyrelsen och rutinen är då att man skickar vidare frågan på remiss till Skånes Ornitologiska förening, SKOF. Vi fick ok från Länsstyrelsen och antog då att SKOF blivit tillfrågade. Men nu har vi fått höra att de aldrig tillfrågades och vi tycker det är beklagligt att de inte fick en chans att yttra sig, för då hade de förmodligen sagt nej, säger Ola Enquist. 

Sedan nyheten blev känd är det många som undrat hur det kommer att gå för svanmamman och hennes ägg. 

– Folk oroar sig för hur honom ska klara sig. Men det är så att honan ruvar i stort sett hela tiden. Hanens uppgift är att skydda och där saknas naturliga faror, som till exempel räv. Jag kan inte svära på det, men jag tror att honan och äggen kommer att klara sig. Jag hoppas på ett lyckligt slut på den här tragiska historien, avslutar Ola Enquist. 

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar