Laddar

Kraftiga reaktioner efter nya pensionsförslaget

"Det känns som att man är rädd för vad medborgarna ska tycka om de får veta hur illa det är".

delningar

Vid årsskiftet föreslog Pensionsgruppen, som består av alla riksdagspartier förutom Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna, att pensionsåldern ska höjas.

– I takt med att vi lever längre måste vi också jobba längre om pensionerna ska kunna fortsätta växa. Denna överenskommelse är ett viktigt steg mot ett längre arbetsliv och därmed högre pensioner och mer resurser till välfärden, sa allianspartiernas fyra företrädare i Pensionsgruppen i december förra året.

Som vi nyligen rapporterade har Pensionsgruppen nu ändrat sina beräkningar vilket kan göra att pensionsåldern kan höjas mer än vad man tidigare trott.

Tidigare i veckan uttalade sig socialminister Annika Strandhäll (S) där hon sa att den enda långsiktiga lösningen på problemet med låga pensioner när medellivslängden i Sverige ökar kraftigt, är att höja pensionsåldern.

Pensionsförslaget får nu kritik från flera håll. Eva Eriksson, ordförande för pensionärsorganisationen SPF Seniorerna tycker att debatten förs över medborgarnas huvuden.

– Det finns ett demokratiskt underskott i debatten. Alla borde ha pensionsfrågan på agendan men så är det inte i dag. Det är ju inte heller så att vi har världens bästa pensionssystem, vi har låga pensioner jämfört med många andra länder. Det känns som att man är rädd för vad medborgarna ska tycka om de får veta hur illa det är, säger hon till SvD.

Samtidigt har också frågan om olika yrkesgrupper väckts. Tidningen Byggnadsarbetaren presenterade förra veckan en undersökning där nio av tio byggarbetare säger nej till höjd pensionsålder. Mer än varannan klarar inte att jobba till den nya lägsta pensionsåldern och de flesta börjar få allvarliga problem med belastningsskador redan när de är 55.

Förslaget har också skapat debatt på nätet. Flera Facebookanvändare tycker att vad man jobbar med spelar större roll än när man är född.

”Har för farao ingen betydelse när man är född det enda som verkligen har betydelse är vad man har arbetat med, i ett slitigt tungt jobb där kroppen tar stryk borde man kunna ta ut pension tidigare!”, skriver en användare.

En annan Facebookanvändare frågar sig själv hur hen ska orka arbeta inom barnomsorgen tills pensionsåldern.

”Men hur ska man orka? Måste ju bero på vilket jobb man har. Arbetar inom barnomsorgen och redan nu känner man att det är tungt för kroppen med lyft mm.”

Exakt hur åldersgränserna i pensionssystemet ska kopplas till medellivslängden är inte bestämt ännu.

Sponsrat inlägg

Svenska spelmonopolet

Något som många pratat om den senaste tiden är att det svenska spelmonopolet kommer att slopas. Från och med nästa år så kommer spelmarknaden vara öppen för privata aktörer som ansöker om spellicens. Men vilka förändringar kommer det att innebära?