Kraftig ökning av gonorré i Skåne: "Vi ser med oro på det"

Foto: Region Skåne. Mattias Waldeck, biträdande smittskyddsläkare i Skåne.

Gonorré kan ge allvarliga infektioner i könsorganet som kan leda till sterilitet eller infertilitet.

delningar

Könssjukdomen gonorré ökar kraftigt i Sverige och ökningen sker främst i storstadsregionerna. Enligt Region Skåne har antal personer smittade av gonorré ökat kontinuerligt i länet de senaste fyra åren. Under 2018 hade Region Skåne 342 fall av personer smittade med gonorré.

– Vi har tittat på årsstatistiken för 2018 och då har det ökat med 17,5 procent sen året innan. Ökningen har sett ungefär likadan ut de senaste fyra åren. Gonorré är vanligare nu än för 10 år sedan vilket betyder att det är en ökad risk att bli smittad, säger Mattias Waldeck biträdande smittskyddsläkare i Skåne till 24Malmö.

Gonorré är en könssjukdom som framför allt överförs genom vaginala och anala samlag eller via munsex. Gonorré orsakas av en bakterie som kan finnas i slidan, urinröret, ändtarmsöppningen, svalget eller ögonen.

Man kan ha gonorré utan att veta om det, i vissa fall ger sjukdomen inte några symtom.

– Det beror på var man har sin smitta någonstans. Är du man och har smittan i urinröret får man oftast symtom. Ungefär 90 procent får symtom som ont när man kissar och flytning i urinröret. Är man kvinna och har smittan vaginalt är det ungefär hälften som inte upplever några symtom.

– Man kan ha gonorré i svalget eller ändtarmen och då ger det oftast inga symtom men det är ändå smittsamt. Det är viktigt att man testar sig regelbundet även för dessa lokaler om man utsatt sig för risk, säger Mattias Waldeck.

Vad medför ökningen av gonorré för risker?

– Vi ser med oro på att det ökar så mycket, dels för komplikationer att det kan leda till allvarliga infektioner i könsorganet som kan leda till sterilitet eller infertilitet, men också för att gonorré har förmåga att bli motståndskraftig mot antibiotika. Det kan göra att det i framtiden blir svårare att behandla gonorré. Därför är det viktigt att begränsa spridningen så mycket som möjligt.

Gonorré ingår i smittsskyddslagen vilket innebär att om du blivit smittad måste du berätta vem eller vilka du har haft sex med de senaste åren. Personalen på mottagningen kontaktar sen personen eller personerna och berättar att de också måste testa sig. De som blir kontaktade av personalen på mottagningen får aldrig reda på vem som gett personalen deras namn.

– Jag vill framföra att det alltid är gratis att testa sig för gonorré inom sjukvården. Är man upp till 23 år testar man sig lämpligast hos sin ungdomsmottagning. Är man äldre än 23 år kan man vända sig till Centrum för sexuell hälsa i Malmö eller till sin vårdcentral.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar