Köpte akutboenden för 616 miljoner – utan upphandling

Foto: Johannes Erlandsson

"När vi tittar på det här tror vi inte att den ekonomiska skadan har varit så stor."

2 personer har reagerat på denna nyheten

delningar

Under de senaste tio åren har Malmö stad köpt akutplatser till hemlösa på hotell och liknande boenden för hela 616 miljoner kronor, utan att offentliga upphandlingar genomförts, rapporterar Hem&Hyra.

Under 2018 uppgick kommunens kostnad för akutboenden till rekordsiffran 161 miljoner kronor och kommunens revisorer framhåller i en granskningsrapport att en upphandling borde ha gjorts.

– Man har inte följt kommunens upphandlingspolicy och det regelverk som finns för upphandlingar. I slutänden kan det innebära att kostnader kan fördyras, säger Sten Dahlvid (S), ordförande i revisorskollegiet i Malmö stad, till Hem&Hyra.

Malmö stad genomför nu sin första upphandling någonsin av akutboenden utan stöd, där hotell och liknande boenden ingår. Enligt Rikard Vroland, avdelningschef på arbetsmarknads- och socialförvaltningen i Malmö stad, behöver dock inte upphandlingen leda till sänkta kostnader.

– När vi tittar på det här tror vi inte att den ekonomiska skadan har varit så stor. Om vi upphandlar de platser som finns tillgängliga på marknaden så är det inte säkert att platserna räcker till. Aktörerna är desamma så vi är inte säkra på att vi kan pressa det priset. Snarare tvärtom. Men det är inget incitament för att inte upphandla, säger Rikard Vroland, avdelningschef på arbetsmarknads- och socialförvaltningen i Malmö stad till Hem&Hyra.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar