Kommunen söker familjehem: "Det är en viktig insats man gör"

Det finns många barn som behöver stöd hos en extra familj. - Foto: Mostphotos

"De barn vi har, de kan inte vänta".

delningar

Malmö stad är i stort behov av fler familjehem som kan ge barn i olika åldrar och situationer ett hem och en trygg tillvaro. Den 27 november välkomnas därför alla intresserade till ett informationsmöte i stadshuset.

– Vi behöver hela tiden nya hem. Så fort vi hittar rätt och placerar ett barn, då behöver vi ett nytt hem. Det kommer hela tiden nya barn som behöver placeras, säger Ann-Christin Rosenlund, metodutvecklare och samordnare för familjehemsvård i Malmö.

Enligt Ann-Christin Rosenlund behövs det alltid finnas tre till fyra fler hem än antal behövande barn för att kunna matcha barnen med rätt familjer. Men jakten på rätt familjer har inte blivit enklare och Ann-Christin har märkt av en liten tendens till att antalet familjer som vill öppna sina dörrar har minskat. Hon tror att dagens samhälle är en bidragande orsak.

– Det finns nog olika orsaker till det men idag har vi ett samhälle där tid är en bristvara. Sedan har vi också märkt att familjer inte har förstått vad uppdraget innebär. Det gamla ordet fosterhem finns kvar hos människor och ordet familjehem har inte riktigt landat, men det är egentligen samma sak. Men vi har också ett problem med att folk tror att man måste bo i villa på landet, men det behöver man inte alls, säger hon.

Malmö stad har även ett stort behov av så kallade jourhem. Till skillnad från familjehem, där barnen kan bo i flera år, är jourhem ett tidsbegränsat boende i väntan på utredning kring barnets framtid. I de fallen har man barnet hos sig i max sex månader.

– De hemmen använder vi när vi inte riktigt vet om barnet ska placeras under lång tid, eller medan vi försöker få tillbaka dem till föräldrarna. 

Brukar det vara många familjer som sållas bort?

– Det händer att familjer sållas bort, men ofta handlar det om att familjen kanske inte är riktigt redo för att ta emot ett barn. Vi försöker vara rädda om familjerna så vi gör utredningar som visar hur mycket de orkar med och på vilket sätt. Om man förekommer i polisregister på ett sätt som bedöms olämpligt för att bli familjehem så kommer man inte på fråga. Barnets säkerhet går först.

Ann-Christin Rosenlund vill uppmana alla som är nyfikna och intresserade att vända sig till socialtjänsten för att få reda på mer kring vad uppdraget innebär. Det finns många barn som behöver placeras under väldigt olika tidsperioder så hennes uppmaning är att man inte ska dra ut på det om man har några funderingar.

– De barn vi har, de kan inte vänta på att få leva hos en familj så det är en väldigt viktig insats man gör när man hjälper ett barn på det här sättet, avslutar hon.

Den som är intresserad kan anmäla sig till informationskvällen på www.malmo.se/familjehem

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar