Laddar

Kommunen får kritik: Utsätter företag för osund konkurrens

Svenskt näringsliv menar att det finns verksamheter som kan "ifrågasättas".

delningar

Malmö har rasat till den lägsta placeringen någonsin vad gäller företagsklimat, plats 153 av 290. Det visar en årlig enkät som fylls i av alla kommuner runt om i landet, skriver Svenskt Näringsliv.

En av orsakerna till den fallande placeringen uppges vara att kommunen utsätter näringslivet för så kallad osund konkurrens, skriver arbetsgivarorganisationen.

Mot bakgrund av detta har en rapport tagits fram på uppdrag av Svenskt näringsliv. I den anges att kommunens verksamheter kan ”ifrågasättas”, i förhållande till företagsklimatet.

– Vid vår genomgång har vi hittat ett flertal verksamheter som kan ifrågasättas. Allt ifrån Malmö Live, gym på Hylliebadet, biblioteket som lånar ut verktyg kostnadsfritt med mera. Minst lika oroande är de planer man haft, till exempel på ett kommunalt byggbolag, men som inte satts i verket. Det sänder signalen att staden hela tiden letar efter nya områden att bedriva egen verksamhet i, säger Philip Lerulf, en av de som tagit fram rapporten.

Men Malmö stads kommunalråd Andreas Schönström (S) avvisar rapporten.

– Svenskt Näringslivs undersökning är enormt politiserad och svår att ta på allvar.

24Malmö har tidigare skrivit om att Malmö ligger i topp som startup-stad.

Relaterade artiklar

Sponsrat inlägg

Svenska spelmonopolet

Något som många pratat om den senaste tiden är att det svenska spelmonopolet kommer att slopas. Från och med nästa år så kommer spelmarknaden vara öppen för privata aktörer som ansöker om spellicens. Men vilka förändringar kommer det att innebära?