KLART: Så påverkas du av Sveriges nya budget

Elisabeth Svantesson, ordförande i finansutskottet (M). Pressfoto: Riksdagen. Genrefoto: Ludvig Thunman, Bildbyrån

Riksdagen har röstat igenom M och KD:s budget. Här är den nya budgetens stora vinnare nästa år.

22 personer har reagerat på denna nyheten

delningar

Riksdagen har sagt ja till Moderaternas och Kristdemokraternas förslag till statens budget för 2019.

M och KD fick stöd av SD, medan V, S och MP röstade emot. L och C lade ner sina röster, vilket ledde till att budgeten gick igenom.

Sammanfattningsvis innebär resultatet av den nya budgeten att möjliga vinnare är du arbetar eller du som är pensionär. Om M och KD fortsätter att få igenom sina reformer som de föreslagit i valrörelsen kan möjliga förlorare bli du som är arbetslös eller du som är långtidssjukskriven, enligt Dina Pengar.

Så påverkas du av den nya budgeten 2019:

1. Arbetande = vinnare.

En av de största nyheterna är att skatten sänks för dig som arbetar. Det utökade jobbskatteavdraget ger dig som mest strax över 200 kronor mer kvar i plånboken varje månad, enligt Dina Pengar.

En annan nyhet är att brytpunkten för statlig inkomstskatt höjs till 42 000 kronor istället för 40 600 kronor för 2019, skriver riksdagen på sin hemsida.

KD planerar också att M tredubbla taket för rut och rot, från 25 000 kronor till 75 000 kronor per person och år.

2. Pensionärer = vinnare.

Staten kommer att sänka pensionärsskatten, vilket innebär att alla pensionärer får sänkt skatt nästa år.

3. Mer pengar till vården.

Enligt Nyheter24 får landsting som betar av vårdköer mer pengar. Man satsar också 1,5 miljard i statliga bidrag till vården.

4. Försvaret och polisen = vinnare.

Enligt budgeten ska man satsa nästan sex miljarder på polisen och försvaret, två extramiljarder till polisen och försvaret 3,9 miljarder.

5. Migration och miljö = förlorare.

Man kommer att skära ner på migrationen genom att sänka utgifterna med 1,5 miljarder. Miljö och naturvård kommer också skäras ner med två miljarder. Bland annat vill man ta bort elcykelpremien och att flygskatten ska försvinna, samt sänka koldioxidskatten med en kvarts miljard, enligt Nyheter24.

Om M och KD får igenom fler reformer från deras förslag under valrörelsen, kan möjliga förlorare bli arbetslösa och långtidssjukskrivna, enligt Dina Pengar.

(Arbetslösa = förlorare). I dagsläget har arbetslösa ett tak på 910 kronor per dag. Det har både M, KD, L, C tidigare uttalat att de vill sänka. Det finns inga förslag på detta i budgeten som röstats igenom, men det är reformer som kan komma att införas under nästa år vid en eventuell ändringsbudget.

(Långtidssjukskrivna = förlorare). Den rödgröna regeringen slopade det så kallade bortre parentesen i sjukförsäkringen. Den vill både Allianspartierna plus SD återinföra och det finns en möjlighet att man försöker göra detta i en ändringsbudget.

I samband med omröstningen av budgeten under onsdagen, talade bland annat Elisabeth Svantesson, ordförande i finansutskottet (M) inför riksdagen.

– Vi gör det för att försvaret behöver stärkas, både omedelbart i en orolig värld och en orolig tid och på sikt, för att bygga bättre försvarsförmåga. Vi gör det för att gängkriminaliteten behöver knäckas och poliserna behöver bli fler. Vi gör det för att vårdköerna måste kortas, så att alla kan få vård i tid. Äldre ska få den omsorg och vård som de behöver. Vi gör det för att alla pensionärer förtjänar sänkt skatt. Vi gör det för att barnen i skolan behöver mer kunskap och mer ordning och reda i klassrummen, så att skolan kan säkerställa att alla barn får samma livschanser. Slutligen, herr talman, gör vi det inte minst för att det ska löna sig bättre att arbeta och att ha arbetat, sade Elisabeth Svantesson (M) under onsdagen.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar