KLART: Riksdagen avsätter statsminister Stefan Löfven

Foto: Mostphotos. - Foto: Mostphotos

En majoritet röstade emot den sittande statsministern. 

32 personer har reagerat på denna nyheten

delningar

Under tisdagen tog riksdagen ställning till om Stefan Löfven (S) kan sitta kvar som statsminister. Efter en grundlagsändring är det obligatoriskt med en omröstning i riksdagen om statsministern efter val. För att sittande statsminister, Stefan Löfven, skulle kunna fortsätta regera krävdes att en majoritet av ledamöterna inte röstar emot honom. Det krävdes alltså inte att sittande statsminister hade stöd av en majoritet, men han kunde inte ha en majoritet emot sig.

Eftersom varken de rödgröna eller de borgerliga partierna har en majoritet i riksdagen, kan vägmästaren SD fälla Löfven om även allianspartierna röstar emot honom. Innan omröstningen drog igång under tisdagen fanns det inget som tydde på att Stefan Löfven skulle få sitta kvar – det eftersom både Allianspartierna och Sverigedemokraterna tidigare sagt att de skulle rösta bort honom. 

Och det blev också omröstningens resultat. Stefan Löfven förlorade omröstningen om statsministerposten – det efter att Allianspartierna och SD valt att rösta emot honom. Resultatet innebär att Stefan Löfvens regering nu fallit – dock får den sitta kvar och verka som en övergångsregering tills dess att en ny har utsetts. Enligt Aftonbladet röstade 204 nej till Lövfen och 142 ja.

Det här var första gången som en sådan här omröstning hölls – det eftersom att tidigare moderatledaren Fredrik Reinfeldt valde att avgå självmant efter valnederlaget 2014. 

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar