Laddar

Kämpar för sjuka äldre: ”Försöker vara positiv”

Foto: Mostphotos/Privat.

Anhörigforum inte tillräckligt enligt förening.

2 personer har reagerat på denna nyheten

delningar

Det är den 17 oktober som Malmös första Anhörigforum äger rum i HörsalenKungsgatan i Malmö. Syftet är delaktighet och samverkan kring anhörigfrågor inom äldreomsorgen och vänder sig till alla som hjälper eller vårdar en anhörig eller närstående som inte klarar vardagen på egen hand. 

Några som kämpat flera år för större delaktighet för anhöriga i Malmö är Malmö Anhörigförening. De ser positivt på kommunens nya satsning, men tycker initiativet är långt från tillräckligt. 

– Vi har motionerat om ett anhörig råd till Malmö stad under ett antal år. Vi är en gammal förening, 26 år, och representerar multisjuka äldre och deras anhöriga. De har inget forum i Malmö dag. Det här handlar bara om kommunens resurser. Vi ser positivt på Anhörigforum. Det är en bra början och vi hoppas på en snabb utveckling, för det finns mycket att göra, säger Eva Wiman vid Malmö Anhörigförening. 

Enligt socialtjänstlagen ska socialnämnden sedan 2009 erbjuda stöd för att underlätta för personer som vårdar en närstående som är äldre, långvarigt sjuk eller har en funktionsnedsättning. 

– Malmö är den tredje största staden och först nu 2018 får kommunen för sig att ha anhörigforum. De ligger långt bak efter och kommunen ligger långt ner på listan i Socialtjänstens olika enkäter, säger Eva Wiman. 

Hon hade hellre sett att kommunen uppmuntrat till samarbete med olika ideella föreningar och förbund. 

– Jag försöker vara positiv till anhörigforumet. Men jag tycker att man borde ha bjudit in ideella föreningar och förbund. Det blir lättare om man samarbetar, men det har man valt att inte göra den här gången, avslutar Eva Wiman.

Relaterade artiklar