Hög aktivitet av vägglöss i Malmö

"De vill komma och suga blod. Sen försvinner de tills de blir hungriga igen".

delningar

Vägglöss är relativt vanliga skadedjur i Sverige.

De sprids framförallt genom att vi bär oss med dem hem när vi rör oss eller har varit ute och rest.

– De åker snålskjuts med oss. När vi bor på hotell och ställer väskan nära sängen så finns det en risk att de kryper ner, säger Mikael Östh, gruppchef för skadedjur på Anticimex i Kalmar län.

Många tycker att vägglöss är otäcka eftersom de suger blod från människor vilket ibland kan orsaka smärta, klåda och lämna svullnader och rodnader hos vissa.

Mikael Östh tycker dock att vägglöss inte är värre än myggor.

– De vill komma och suga blod. Sen försvinner de tills de blir hungriga igen. Många tycker det är äckligt men de är inte äckligare än en mygga. Det är individuellt vad symptomen blir av ett bett. Vissa upplever inte att de blivit bitna, andra får stora blemmor och kliande klåda. De är inte farliga.

Just nu har Malmö en hög aktivitet av vägglöss enligt Anticimex hemsida.

– Man kan se en trendökning till exempel när det är semesterperiod och vi reser, när skolorna drar igång och när studenter flyttar. De drabbar alla i samhället, säger Mikael Östh.

Har du några tips för att slippa vägglössen? – Placera inte väskan nära sängen när du reser. När du kommer hem, packa upp resväskan i badkaret så du kan se eventuella vägglöss, eller lys med en ficklampa. Upptäcker du några vägglöss, kontakta Anticimex så tidigt som möjligt.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar