Laddar

Efter ubåtshaveriet – svensk kvinna anmäld försvunnen

En sökinsats efter en dansk forskare och en skånsk journalist inleddes på fredagen då de försvunnit i danskens egenbyggda ubåt.

delningar

Under torsdagen lämnade den danske uppfinnaren Peter Madsen enligt uppgifter hamnen i Köpenhamn tillsammans med en skånsk journalist i sin egenbyggda ubåt ”Nautilus”. Klockan 02.30 på fredagen rapporterades ubåten försvunnen och en stor sökinsats inleddes, uppger Kvällsposten.

– Den sågs av ett kryssningsfartyg i hamnen i Köpenhamn under torsdagskvällen. Därefter kan den ha synts till längre ut i Öresund. säger Christer Haven, presstalesperson vid danska försvaret, till Ekstrabladet.

Sverige erbjöd sig att hjälpa till i sökandet, men fick nobben.

– Danskarna frågade oss om hjälp så vi har erbjudit dem hjälp i form av flygande tjänster, men det har de tackat nej till. Vi har erbjudit olika typer av hjälp genom bland annat kustbevakning, säger Anders Lennholm, räddningsledare på Sjö- och räddningscentralen till Kvällsposten.

Klockan 10.45 kom rapporter om att sökandet fått ett lyckligt slut då ubåten återfanns i Kögebukten. Madsen räddades från ubåten, som därefter sjönk. Men endast Madsen ska ha funnits i Nautilus. Nu har polisen upprättat en anmälan om försvunnen person.

Enligt Madsen har kvinnan inte varit ombord på ubåten då den sjönk, utan han ska ha släppt av henne på land innan ubåten fick tekniska problem.