Laddar

Ja till höghastighetsjärnväg från Malmö till Stockholm

I framtiden kommer tågresan till huvudstaden ta 2,5 timme.

delningar

Nästa steg mot bygget av en höghastighetsjärnväg mellan Malmö och Stockholm har tagits. Under onsdagen sa kommunstyrelsen i Malmö ja till en överenskommelse med Region Skåne och Sverigeförhandlingen.

– Nu är vi äntligen överens om framtidens kollektivtrafik för Sverige och Skåne. Höghastighetsjärnvägen är ett viktigt steg i riktningen mot en snabb och modern infrastruktur i landet. Investeringen har stor betydelse för den fortsatta utvecklingen i Skåne och resten av Sverige, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), kommunstyrelsens ordförande.

Planen är att höghastighetsbanan ska gå via Lund och Hässleholm. Tåget kommer färdas i 320 kilometer i timmen vilket resulterar i en restid på 2 timmar och 30 minuter.

Syftet är att underlätta arbetspendling inom regionen och mellan storstäderna. Samt skapa ett klimatsmart och energisnålt transportsystem.

Sverigeförhandlingen handlar om att bygga ut kollektivtrafiken och öka bostadsbyggandet i Malmö, Göteborg och Stockholm. Det ingår även satsningar i miljardsummor på kollektiv- och cykeltrafik de kommande 15 åren.

Satsningen på banan tillsammans med Region Skåne och Sverigeförhandlingen är den största satsningen på infrastruktur sedan Citytunneln som invigdes i december 2010.

Relaterade artiklar

Sponsrat inlägg

Svenska spelmonopolet

Något som många pratat om den senaste tiden är att det svenska spelmonopolet kommer att slopas. Från och med nästa år så kommer spelmarknaden vara öppen för privata aktörer som ansöker om spellicens. Men vilka förändringar kommer det att innebära?