Laddar

Ivar om det unika jobbet: ”Är min egen chef”

Ivar Sahlqvist, 29, berättar om sitt spännande yrke och de svåra testerna för att få jobbet.

delningar

Det är många trappsteg upp till toppen, men högst upp i kontrolltornet sitter 29-årige Ivar Sahlqvist som arbetar som flygledare på Kalmar Öland Airport.

Utanför har ett ambulansflygplan landat på den i dag grådisiga landningsbanan. Bakom stora fönster sitter Ivar vid ett skrivbord, omgiven av olika apparater, skärmar, knappar och en kikare.

– Det är ett varierande jobb med många olika grejer att göra. Mitt jobb är att se till att allt sker ordnat; kontrollera landningsbanan och kommunicera med personalen, säger Ivar Sahlqvist.

Det ovanligt att bara ha en flygledarposition, berättar Ivar Sahlqvist som ensam arbetar heltid. Det endast under lunchtid som de är två uppe i tornet och många kvällar på rad kan bli lite ensamt ibland, berättar han.

Under intervjun plockar Ivar upp flygradion flera gånger för att kommunicera med piloterna.

Känner du att det är ett stressigt arbete? – Nej, det blir ibland stressade situationer men det är inte samma sak. Det är ett fritt arbete. Jag är min egen chef och jag tar inte med mig något hem, jag kan ju inte jobba hemma med detta, säger Ivar Sahlqvist.

Innan Ivar blev flygledare hade han provat flera utbildningar men det var inget han fastnade för.

– Jag såg arbetsansökan på internet och sökte bara för att. Man gör tester i förväg och det är mycket 3D-tänkande och simultankapacitet. Det är omöjligt att göra särskilt bra ifrån sig. Det är inte meningen att man ska klara dem utan de kollar hur man hanterar stressen, berättar Ivar.

Finns det något mindre roligt med ditt arbete? – Det är lite byråkratiskt. Transportstyrelsen skriver alla föreskrifter som de i sin tur får från EU. Allting går väldigt långsamt, avslutar Ivar Sahlqvist.

Namn: Ivar Sahlkvist Ålder: 29 år Bor: Kalmar Familj: Mamma, pappa och en bror som bor i London Intressen: Resa, umgås med familjen

Relaterade artiklar