Inför premiären av Malmö vintercirkus: "Det här är helt unikt"

Marianne Mörck, Eva Rydberg och Albin Ganovic medverkar i Vintercirkus på Mölleplatsen som har premiär på torsdagen.

delningar

Nu står de stora cirkustältet uppställt på Mölleplatsen och för första gången någonsin är det dags för Malmö vintercirkus.

– Det känns jättespännande. Det är ju en superstor produktion med 40 personer från elva olika nationer som samlas för att gemensamt göra en föreställning. Vi har några av de bästa cirkusartisterna i världen och flera av dem har jobbat på Cirque du Soleil, och vi har en stor Malmöensemble med sångare musiker och musiker från Malmö musikhögskola, säger Albin Ganovic, som är cirkusens producent, manusförfattare och clown, och fortsätter;

– Det blir en fantastisk föreställningen, men det är klart att vi har premiärnerver. Marianne Mörck är föreställningens primadonna. Det är en fantastisk skara människor som vi fått ihop. Det ska bli kul.

Under torsdagen, den 10 januari, har cirkusen premiär. Föreställningarna pågår fram till den 20 januari. I cirkusen iklär sig Albin Ganovic rollen som clownson till Marianne Mörck, bland annat känd från Bonusfamiljen. Berättarrösten är ingen mindre än Eva Rydberg och dessutom medverkar även barnskådespelerskan Rebecca Karlsson, 15 år.

– Det här är helt unikt. Jag tror att det blir en väldigt varm föreställningen som häpnar de flesta. Ingen annan konstform kan tillgodose en så stor målgrupp som cirkus.

Du och Marianne Mörck spelar clowner. Hur är samarbetet mellan er?

– Marianne Mörck är som gjord för det här. Hon är otroligt duktig på det hon gör. Hon är så närvarande och vill ge publiken det allra bästa. Hon är en fantastisk artist och går långt för att publiken ska få en trevlig kväll och ha kul. Det är sällan man träffar någon med så bra komisk tajming som Marianne Mörck har, och hon älskar cirkus. Hon har en egen husvagn på cirkusen, säger Albin Ganovic.

Vad är det som är så speciellt med cirkus för dig?

– Det som är charmen med cirkus att det är en konstform som kan greppa alla. När jag var tre gick jag på cirkus första gången och blev helt förälskad. Jag är 24 nu, men det var inte popcornen som lockade – det var människorna fria från gränser som reste från stad till stad. Det kittlade mig och det var det som jag blev häpen av.

Som liten drömde Albin Ganovic om att en dag bli cirkusclown och som 12 åring rymde han (med föräldrarnas godkännande) med en cirkus och reste därefter runt med en tysk cirkusfamilj i två år. Som 14-åring blev han turnéledare för en cirkus, 2013 startade han upp Vintercirkus i Helsingborg. Han har även jobbat med musikaler på Helsingborgs stadsteater, och producerat festerna för Malmö Pride. Och som 24 åring arrangerar han nu alltså Malmö vintercirkus med sina idoler Marianne Mörck och Eva Rydberg. Den här klassiska cirkusen blir sammansatt med en vintersaga, inte helt olik hans egen historia.

– I vår föreställning berättar vi en saga om Ofelia, en lite kaxig drömmande flicka men med en familjen som är ganska frånvarande. I detta hittar inte hon någon plats, så hon bestämmer sig för att rymma med en cirkus, berättar Albin Ganovic.

Resten av historien får cirkusbesökarna ta del av, men det är många som kan relatera till vintersagan, tror Albin.

– Marianne Mörck blev adopterad som liten så den övergivenkänslan har hon också upplevt. Jag tror att alla kan relatera till en sån här historia, speciellt i dag när måste resa och fly till andra ställen.

Malmö vintercirkus

Malmö vintercirkus

Malmö vintercirkus

Malmö vintercirkus

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar