Laddar

Hon utmanar branschen – med hårfärg från växtriket

När resten av branschen satsar på hårfärg som är kemiskt framställda så skapar Evelina Lind hårfärger från bland annat indisk henna och rabarber.

delningar

I en industri med supersalonger och miljardföretag sticker en liten salong Fredriksbergsgatan i Malmö ut. Här ligger nämligen en av få helt ekologiska salonger i Sverige – Entré Hår.

Bakom salongen står Evelina Lind, en frisör utbildad som alla andra, men som valde en annan riktning när hon öppnade sin verksamhet. Hennes miljöintresse fick henne att starta en helt ekologisk frisörsalong. Där färgerna skiljer sig markant från resten av branschen.

– Jag undviker ämnen som enligt forskning är cancerframkallande, hormonstörande och allergiframkallande. I traditionella färger så påbörjar man en kemisk process i håret, men våra färger läggs lager på lager, så man skadar inte håret i sig.

Det är just det traditionella sättet att arbeta som hon vill bryta. Hon menar att hårvårdsbranschen fortsätter i samma riktning som de alltid har gjort, mycket på grund av skolans enformiga utbildningar.

– Det är ett lite annorlunda sätt att arbeta på, som traditionell frisör har man sin färgkarta och sina färgtuber, då kan man få en mer exakt färg. Här påverkas man mer av hårets skiftningar, och det kan krävas flera färgningar. Samtidigt är ett problem att man lär sig inte om det här i skolan. Man lär sig bara den traditionella vägen. Det är tråkigt att man inte får någon information om riskerna med färgerna som ofta används.

Med riskerna menar hon framför allt allergiska reaktioner. Hon har själv fått in flera kunder som inte kan färga håret med traditionella produkter längre. Då söker man sig till den ekologiska och mer skonsamma färgningen.

– Har du tur så händer ingenting. När man exponeras för ämnena i vanlig färg finns risker för allergiska reaktioner, den kan se ut på lite olika sätt. Vissa får utslag, andra får svårt att andas. Det kan vara rätt så allvarliga reaktioner. Det kan ske när som helst, efter första gången eller efter tio år. Helt plötsligt kan det smälla till. Man vet inte när de kan ske, säger Evelina Lind.

Traditionella färgerna är en kemiskt framställda. På Entré Hår jobbar hon både med syntetiska och giftfria färger men även med naturliga färger från växter och örter som henna, umbra och rabarberrot. Med färger från växtriket vill Lind ge ett alternativ till de farliga ämnena.

 

Hur hoppas du att branschen ser ut om 5 år? – Jag hoppas att grön hårvård växer. Vad jag vet är det två stycken i Malmö som jobbar med det här. Det är klart att jag hoppas att 15-20 salonger till kommer till Malmö och börjar med det här. Samtidigt hoppas jag att kunder förstår fördelarna med ekologisk hårvård.

Det låter som att du önskar konkurrenter? – Ja, det låter lite tokigt när man säger det så. Men vi jobbar alla för en renare värld. Det är bättre för oss, det är bättre för miljön och det är bättre för kunderna. Så då ser jag fler salonger som något positivt. Vi blir kollegor som hjälps åt för att förbättra den ekologiska hårvården.

Entré Hår Grundades: 2008  Anställd: 1 Affärsidé: Alla ska kunna vara fin i håret utan att påverka hälsa och miljö