Laddar

Holländsk lastbilschaufför åtalas för jättebeslag av narkotika

Hade 155 kilo cannabis och 5 kilo kokain gömd i lasten. "Del av något större", säger kammaråklagare Måns Biörklund.

delningar

Den 8 september i fjol upptäckte tulltjänstepersoner vid Lernacken i Malmö stora mängder narkotika i en bulgariskt registrerad lastbil.

Vid kontrollen upptäcktes 154,9 kilo cannbis och 5 kilo kokain gömt i den legala lasten. Varorna byttes ut och den holländska chauffören släpptes med fortsatt spaning.

– Han är i Sverige ett kortare tag, någon timme bara, innan han vänder och kör tillbaka mot bron till Danmark. Där grips han. Min uppfattning är att han anat ugglor i mossen, att något inte stämde, säger kammaråklagare Måns Biörklund vid Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet.

Mannen har visat upp papper på att hans last var på väg till Helsingborg. Men pappren misstänks vara förfalskade då DHL, vilket var målet enligt papperet, inte väntade någon transport gällande detta.

Mannen påstår själv att han har utgått från Holland men om narkotikan har lastats där eller någon annanstans har utredningen inte kunnat fastställa.

Är denna man del av en större organisation?

– Det man kan säga är det är en del av något större. Detta är inget som någon enskild tar in, så det är ett led i en större verksamhet.

På tisdagen åtalas 33-åringen för synnerligen grov narkotikasmuggling och försök till synnerligen grovt narkotikabrott. Han har suttit häktad sedan den 10 september men är även misstänkt för brott i andra länder.

– Det finns också andra länder involverade där han är misstänkt för olika befattningar med narkotika, säger Måns Biörklund.

Utredningen har bland annat begärt rättshjälp från nederländska myndigheter efter ett fynd på 1 186 tabletter MDMA (ecstacy) hittats i mannens bostad.

Även från Tyskland har man begärt rättshjälp avseende DNA-spår från mannen som påträffat på ett paket amfetamin som hittades gömt i en tyskregistrerad bil.

Relaterade artiklar

Sponsrat inlägg

Svenska spelmonopolet

Något som många pratat om den senaste tiden är att det svenska spelmonopolet kommer att slopas. Från och med nästa år så kommer spelmarknaden vara öppen för privata aktörer som ansöker om spellicens. Men vilka förändringar kommer det att innebära?