Laddar

Högriskmatch på Malmö IP – en ny utmaning för polisen

Polisen står inför en ny situation när MFF spelar kvartsfinal i svenska cupen på lördag. "Vi har inte haft några högriskmatcher där tidigare" säger supporterpolisen Gorgin Shoai.

delningar

Efter att Malmö FF vunnit sin grupp och gått vidare till kvartsfinal i svenska cupen i förra veckan stod det snabbt klart att ärkerivalen IFK Göteborg skulle bli nästa motstånd i jakten på cupguldet.

På lördag möts de båda klassiska lagen på Malmö IP och det blir första gången i år som det blir riktigt allvar för Malmö FF. Vinst betyder att man är vidare till semifinal, förlust att man är ute ur turneringen.

Men det är inte bara på planen som matchen blir säsongens första prövning. Av polisen klassas matchen som en högriskmatch vilket betyder att man måste åsidosätta resurser i en så kallad särskild händelse.

Att matchen spelas på Malmö IP har inte gjort det lättare för polisen, trots att färre supportrar kan se matchen på plats. Att idrottsplatsen ligger mitt i stan gör det svårare för polisen när det gäller att hålla de så kallade risksupportrarna isär.

– Vi har inte haft några högriskmatcher där tidigare, men vi har nog löst det på ett bra sätt. Det är en mindre arena med mindre biljetter till bortasupportrar och utmaningen blir att hålla supportrarna isär utanför arenan, säger supporterpolisen Gorgin Shoai.

Redan inför matchen har det gjorts förändringar som fått betydelse och kritiserats av supportrar till båda lagen. Matchen skulle först spelas klockan 16:00 men flyttades därefter till klockan 13:00 efter att polisen haft möte med Malmö FF.

Polisen föreslog från början till och med att matchen skulle spelas redan klockan 11:00, vilket Malmö FF och IFK Göteborg insisterade emot.

– Det stämmer att det var tal om klockan elva. För oss är det viktigt att ordning och säkerhet prioriteras. Men man hade också en diskussion om att man skulle flytta matchdagen och andra evenemang kring Malmö IP, men vi enades kring lördagen klockan tretton, säger Gorgin Shoai.

Inför matchdagen hoppas polisen att de bortasupportrar som inte har skaffat biljett stannar i Göteborg. Det går nämligen inte att köpa biljett på plats.

 

– Vi tror inte att man kommer hit utan biljett. Men visst, om man samlas på en pub eller en sportbar så kommer vi ha koll på det och sjävklart kommer vi ha poliser på andra ställen än matchen. Får vi indikationer att fler kommer så kommer vi ha koll, säger Gorgin Shoai.