Hög beredskap på räddningstjänsten: ”Har dubblat styrkan”

På tisdagen slog kylan och ovädret till mot sydöstra och södra Skåne vilket orsakat stora problem. Räddningstjänsten har fått dubbla sin bemanning.

delningar

På flera orter i sydöstra och södra Skåne har det under tisdagseftermiddagen och kvällen varit mycket dåligt väglag, meddelar Trafikverket. Flera vägar har inte varit framkomliga och bland annat i Ystad och Tomelilla fick vägar stängas av helt på grund av olyckor och svår framkomlighet.

– Vi är uppe i ett 70-tal olyckor nu. Det är inte så mycket snö som man kan tro men däremot är det extremt halt och väldigt dålig sikt i blåsten på vägarna, säger Torbjörn Krokström, inre befäl vid räddningstjänsten Syd på tisdagskvällen.

Klockan har då passerat 22.00 och det är fortfarande fullt sjå för räddningstjänsten. Under hela dagen och kvällen har det varit hög beredskap.

– Vi har satt in extra bemanning här inne och vi har dubblerat styrkan nere i Ystad och även satt in extra bandvagnar. Och deltidsbrandmännen på stationerna i Tomelilla och Simrishamn, är på plats på stationen och kan åka direkt om det är något, säger Torbjörn Krokström.

Upp mot 300 bilar beräknas enligt räddningstjänsten ha blivit stillastående under kvällen på olika platser i den drabbade regionen. Räddningstjänsten jobbar för fullt med att undersöka bilarna och hjälpa de personer som kan finnas nödställda i dem.

– Man har börjat flytta på bandvagnar från andra delar av Skåne för att kunna hjälpa till med evakuering av personer som blivit stillastående någonstans, säger Torbjörn Krokström och fortsätter:

– En del människor har suttit i sina bilar i timmar.

Om någon skulle bli stillastående så uppmanar räddningstjänsten personen att sitta kvar och vänta på hjälp. Inte ta sig ut i stormen på egen hand.

De övriga trafikolyckorna som räddningstjänsten skickats ut på under eftermiddagen och kvällen ska inte ha varit allvarliga, även om de ställt till mycket för trafiken.

– Nej det har inte varit så allvarligt. Det var en kvinna som bröt en arm i en kollision utanför Tomelilla men det är det allvarligaste vi har haft. Det har inte rört sig om så höga hastigheter men väldigt halt väglag, säger Torbjörn Krokström.

 

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar