Hjortinvasion i Skåne: ”Ett stort problem”

Klövdjuren orsakar ekonomiska skador i Skåne: "Det har accelererat".

delningar

Kronhjortarna är ett ökande problem i Skåne. Det rapporterar Skogsstyrelsens egen tidning Skogseko.

– Om vi går tillbaka 100 år i tiden fanns det knappt 100 djur i Skåne, men nu har stammen blivit mycket, mycket större. Vi pratar om i alla fall 3000 djur, säger Stig Hermansson, skadesamordnare vid Skogsstyrelsen i Skåne.

Genom att hjortarna gnager på barken eller betar nyplanterade träd, som föda, orsakar de stora ekonomiska skador för Skånes skogsägare.

Enligt Stig Hermansson handlade det förr om skador på gran men att det nu även drabbar lövskog.

– Under de senaste 10 åren har det varit problem, men det har accelererat. Vi ser att det blir mycket skador på de ädla lövträden, bland annat ek, bok och fågelbär. Det är ett stort problem för många skogsägare i Skåne.

Men det är inte bara kronhjorten, utan även dovhjorten och rådjuret som alla tillsammans utgör hotet mot skogen.

För att få bukt med problemet anser skadesamordnaren att det krävs en balans mellan stammarnas storlek och tillgången på mat.

– För att hålla viltstammen på rätt nivå handlar det om avskjutning. Men från skogsägare och lantbrukares sida kan man vidta foderskapande åtgärder.

Stig Hermansson menar att skogsägare bland annat skulle kunna använda överflödig mark på ett sätt så att djuren där kan hitta foder, och på så sätt låta bli de värdefulla träden.

Vad riskerar vi om det inte blir en lösning på problemet?

– Dels riskerar vi att få en sämre hälsa på djuren. Blir det brist på mat så mår inte djuren bra och de blir bland annat mindre till storlek. Sen blir det alltför stora skador på jordbruksgrödorna och på skogen, säger Stig Hermansson.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.