Laddar

Hijabdagen firas på Gustav Adolfs: ”Definitivt inget tvångsplagg”

Under dagen kommer besökarna att kunna prova att bära hijab: "Vi vill belysa och skapa förståelse för hijab och de kvinnor som bär den".

delningar

Den första februari kommer rätten att bära hijab att manifesteras på Gustav Adolfs torg, under World Hijab Day.

Det är kvinnoorganisationen i Ahmadiyya muslimska församling i Malmö som ligger bakom arrangemanget.

– Det är som med andra dagar att vi vill belysa och skapa förståelse för hijab och de kvinnor som bär den. Det är inte ett hinder i en muslimsk kvinnas vardag och definitivt inget tvångsplagg, säger Kashifa Khan som ansvarar för World hijab day i Malmö.

Rörelsen började i New York 2013 och har spridit sig till flera länder. I Malmö är det andra året i rad som dagen uppmärksammas.

– Man märkte förra året att det är många som har mycket frågor som de inte vet vart de ska vända sig för att få svar eller kunna diskutera de här ämnena, berättar Kashifa Khan.

Hon berättar att de flesta hade en positiv inställning och diskuterade och ställde frågor. Men det fanns också de som inte accepterade att kvinnorna på plats hade valt att ha hijab frivilligt.

Hur bemötte ni dem? – Vi försökte möta dem med kärlek och bara förklara. Man kan ju aldrig ändra dem för de har rätt till sina åsikter såsom vi har rätt till våra. Vi hade en lång fin diskussion som avslutades med att vi sa att vi inte har samma åsikter men respekterar varandra. Sen önskade vi varandra en jättefin dag, berättar Kashifa Khan.

Hon medger att det finns exempel på kvinnor som tvingas bära den, men menar att det inte är rätt.

– I grund och botten i religionen finns inget tvång. Det är ju fel om någon tvingas bära slöjan och inte okej eller accepterat. Ska någon bära den är det av fri vilja.

Hur ser bemötandet ut mot kvinnor som bär hijab i Malmö? – Alla har väl någon gång mött på något litet. Det kan vara blickar eller att man blir lite annorlunda bemött. Och även om människor inte säger saker rakt ut kan man känna av det. Men jag tycker fortfarande att folk som bor här är ganska öppensinnade, säger Kashifa Khan.

Det är mellan klockan 12-17 som World hijab day uppmärksammas på Gustav Adolfs torg, där möjligheten att prova hijab kommer finnas.

 

 

Sponsrat inlägg

Svenska spelmonopolet

Något som många pratat om den senaste tiden är att det svenska spelmonopolet kommer att slopas. Från och med nästa år så kommer spelmarknaden vara öppen för privata aktörer som ansöker om spellicens. Men vilka förändringar kommer det att innebära?