Laddar

Hemlösheten skjuter i höjden: ”Ett läge vi aldrig haft”

Frivilligorganisationerna larmar om en ohållbar situation för de hemlösa. På ett år har människor utan bostad ökat med 30 procent.

delningar

Den 3 oktober i år var 1740 vuxna och 887 barn utan tak över huvudet i Malmö. Och siffrorna visar endast de som sökt hjälp från socialtjänsten. EU-migranter och papperslösa, som söker hjälp i mindre utsträckning täcks inte av statistiken.

Nu slår frivilligorganisationer larm om en allt mer ohållbar situation.

– Det är ett läge som vi aldrig har haft och aldrig trodde skulle förekomma här, säger Henriette Weibull, från Röda korset, till TT.

På stadsmissionen, som fungerar som ett härbärge för hemlösa har man 25 platser. Varje natt tvingas hemlösa vända i dörren för att sovplatserna tar slut.

– Vi får neka på ett nytt sätt, vi får prioritera dem som vi uppfattar inte klarar en natt ute på stan, till exempel dem som inte är så friska.

Pingstkyrkan bidrar också med boende och bistår med 40 övernattningsplatser för EU-migranter under vintern. Även föreningen Kontrapunkt öppnar upp sina lokaler.

 

– Det här är ingen lösning på bostadsbristen, men vi behöver sätta ner foten och göra vad vi kan med de resurser vi har. Människor ska inte behöva sova på gatan, det är inte okej, säger Johanna Nilsson, aktiv i Kontrapunkt, till TT.

Stadsmissionen vill gärna utöka sin verksamhet men har svårt att hitta rätt lokaler. Från kommunens sida finns det inga nya planer på fler härbärgesplatser.

– Jag tycker nog att kommunen gör det den ska. Malmö gör mycket – socialtjänsten jobbar stenhårt med detta varje dag, säger Lars G Larsson, utvecklingssekreterare på stadskontorets välfärdsavdelning, till TT.

Har du drabbats av bostadsbristen eller vill du dela med dig av dina erfarenheter kring hemlöshet? Hör av dig till Redaktionen@24malmo.se.

Relaterade artiklar