Laddar

TV: Hårfin avslutning på årets frans-SM

Darrhänt? Då är helgens SM nog ingenting för dig. På ett hotell i Hyllie tävlar just nu 104 hoppfulla stylister om den åtråvärda titeln som svensk mästare i fransförlängning.

delningar

Det ligger en en air av djup, nästan meditativ, koncentration över det omgjorda konferensrummet på Quality Hotel View i Hyllie. Utsträckta på britsarna ligger ett 20-tal modeller på rygg med stängda ögon och – böjda över dem – lika många stylister, djupt försjunka i sitt arbete. Det är lördag eftermiddag och vi är drygt en timme in på helgens sista tävlingspass i fransförlängnings-SM.

– Alla kriterier för tävligen är utannonserade på förhand. Du ska tänka på hur du placerar syntetfransen, du ska avväga tjockleken och du ska också tänka på täckningen. Vi vill gärna ha hundraprocentig täckning. Det är det rent tekniska. Självklart ska det vara fint också men bygger du bara tekniskt korrekt så blir det automatiskt vackert, berättar Jane Eriksson, en av arrangörerna bakom årets SM, medan hon övervakar de tävlande.

Tävlingen pågår under två dagar och de sammanlagt 104 certifierade stylisterna tävlar i två olika klasser: klassisk och volymteknik. En jury med internationella domare bedömer fransarna och korar sedan vinnarna på lördagskvällen. I potten ligger, förutom äran att titulera sig svensk mästare, ett antal biljetter till branschmässor runt om i världen. Men Jane Eriksson menar att tävlingen också fyller ett annat viktigt syfte.

– Det finns många kunder där ute som har dåliga erfarenheter av fransförlängningar, med svullnader eller att de till och med har tappat sina egna fransar. Med SM så vill visa att om du bara går till en ordentlig stylist så är det en helt ofarlig behandling.

Jane får medhåll från de tävlande.

– Det har varit väldigt mycket negativt kring fransarna sen det kom fram i media om limmet skulle vara skadligt. Jag tror att det här behövs, så att även kunderna kan se hur stor branschen är och att den utvecklas hela tiden, säger Petra Dahlin från Trollhättan.

Hon har själv tävlat i båda klasserna under helgen och väntar spänt på kvällens prisutdelning.

– Jag gör det först och främst för upplevelsen. Man får lära sig väldigt mycket och det är ju en stor grej att vara med i.

Hur har det gått i tävlingen?

– Det kändes mycket bättre i volymklassen idag. Igår var man sjukt nervös, jag bara skakade hela tiden.

För Jane Eriksson, som arrangerar tävlingen tillsammans med sambon Daniel Olsson, är årets SM redan en succé. Och det blir en uppföljare 2017.

– Det här har varit ofantligt roligt. Till nästa år hoppas vi på en ännu större mässa och en minst lika stor tävling. Jag tror att stylisterna behövde det här, att få lite bekräftelse och uppmärksamhet för deras arbete, säger Jane Eriksson.

 

 

Relaterade artiklar

Sponsrat inlägg

Svenska spelmonopolet

Något som många pratat om den senaste tiden är att det svenska spelmonopolet kommer att slopas. Från och med nästa år så kommer spelmarknaden vara öppen för privata aktörer som ansöker om spellicens. Men vilka förändringar kommer det att innebära?