Laddar

Här täcks fabrikstaket i Malmö av solceller: ”Ett fantastiskt initiativ”

Malmös största solcellsanläggning invigdes under onsdagen – energin ska användas för tandborsttillverkning.

delningar

Det är på ett fabrikstak i Fosieby Industriområde som 955 solpaneler har installerats.

Den 2 600 kvadratmeter stora solcellsytan beräknas ge runt 220 000 kWh/år, vilket motsvarar runt 15 villor eller 60 lägenheter. Energin ska gå till tillverkningen munhygienprodukter.

– Vi vill vara drivande i en långsiktigt hållbar utveckling och är stolta över att inviga Malmös största solcellsanläggning. Under gynnsamma väderförhållanden kommer vi att kunna tillverka Sveriges mest sålda tandborste helt och hållet med hjälp av solenergi, säger Joel Eklund, vd på TePe, i ett pressmeddelande.

Det är den hittills största solcellsanläggningen i Malmö, där målet är att staden ska vara helt fossilfri till 2030.

– Det jobbar vi dels med i kommunens egna verksamheter men det kommer krävas mycket mer än så. Det här är ett fantastiskt initiativ som vi uppskattar jättemycket. TePe:s engagemang i detta med att gå före med en så stor solanläggning ser vi väldigt positivt på, säger Märta Stenevi (MP), kommunalråd med ansvar för stadsbyggnad och service.

Går utvecklingen i lagom takt för att målet ska nås?

– Det är ett jättetufft mål eftersom det omfattar hela staden. Vi ser att vi går snabbt fram, bland annat kommer all fjärrvärme som staden köper att var fossilfri 2020 genom ett avtal med Eon. Sen kommer det handla om att bygga staden så att man prioriterar kollektivtrafik, gång och cykel och att de motorfordon som ändå rullar i så stor utsträckning som möjligt drivs av el, biogas eller annan förnybar energi.

 

Relaterade artiklar