Laddar

Här kommer julkortens röda brevlådor

I snitt får alla hushåll 16 julkort och över tre miljoner går genom postterminalen i Malmö.

delningar

I veckan har Postnords röd brevlådor börjat sättas upp. På lördag ska samtliga 60 i Malmö, inklusive Oxie, vara på sin på plats på strategiska platser.

– Vi har en önskan att kunder lägger sin julkort i de röda brevlådorna så vi får lite hjälp. Det är en del extra handpåläggning just på dessa och vi har en hel avdelning på terminalen med extrapersonal som har fullt upp med sortering, säger Jan-Allan Eklund, produktionsområdeschef för Postnord i Malmö.

 

Som mest är det 300 unga personer som plockas in som extrapersonal för att hantera den stora mängd brev och paket som skickas under december. Förra året hanterade postterminalen på Borrgatan i Malmö drygt 3,3 miljoner. I år blir det troligen något färre.

– Det blir mer och mer digitalt och vi ser en vikande trend med ungefär fem till sju procents minskning varje år. Samtidigt ökar e-handeln så vi parerar detta men vi hoppas minskningen sker successivt.

Att det är mycket som passerar genom terminalen under årets sista månad går inte att förneka. Sista datumet för att posta julkorten i de röda brevlådorna är den 18 december.

– Det finns förväntningar på oss och dem ska vi leva upp till. Det är kul med jul för då sätts vi verkligen på prov inom alla avdelningar, säger Jan-Allan Eklund.

Men är det fortfarande populärt att skicka julkort analogt? 

Ja, enligt den SIFO-undersökning som Postnord årligen låter göra så vill 74 procent av de tillfrågade ha julkort via post. 61 procent tänker skicka och ungefär 16 julkort landar i varje hushåll i snitt.

De tillfrågade fick även svara på vilken känd person de helst hade velat skicka en julhälsning till. Nedan har ni topp 5.

1. Kung Carl XVI Gustaf

2. Donald Trump

3. Kronprinsessan Victoria

4. Barack Obama/Zlatan Ibrahimovic

5. Leif GW Persson

Sponsrat inlägg

Svenska spelmonopolet

Något som många pratat om den senaste tiden är att det svenska spelmonopolet kommer att slopas. Från och med nästa år så kommer spelmarknaden vara öppen för privata aktörer som ansöker om spellicens. Men vilka förändringar kommer det att innebära?