Laddar

Här har bostadspriserna stigit mest i Skåne

Unik kartläggning visar vart priserna stigit mest de senaste 20 åren.

delningar

Bostadspriserna har under de senaste åren stigit kraftigt i hela Skåne.

Svensk Fastighetsförmedling har med hjälp av statistik från Mäklarstatistik gjort en historisk återblick och kartlagt hur priserna på bostäder i Skåne utvecklats de senaste 20 åren, från år 1997 till och med 2017.

Bland Skånes kommuner har prisökningstakten på bostadsrätter varit högst i Trelleborg med en ökning på otroliga 2 257 procent. Även i Lund och Malmö letar sig prisökningarna upp till höga nivåer med 911 respektive 824 procent. När det kommer till villapriserna har de stigit mest i Lomma, Vellinge och Malmö, med över 350 procent.

– Det finns två huvudsakliga skäl att bostadspriserna i Skåne ökat extremt mycket de senaste 20 åren. Först och främst beror det på urbaniseringen. Malmö är en av de storstäder i hela Europa som haft störst inflyttning sedan slutet av 1990-talet och en allmän brist på bostäder har drivit upp priserna, säger Kasper Isgren, fastighetsmäklare på Svensk Fastighetsförmedling i Malmö.

Dessutom ser boendesituationen väldigt annorlunda ut i många skånska kommuner i dag jämfört med för 20 år sedan.

– Bostadsrätter har blivit en allt vanligare boendeform och därför har trycket på den typen av bostäder bara fortsatt att öka, säger Kasper Isgren.

Här har bostadsrättspriserna ökat mest i Skåne:

1. Trelleborgs kommun +2 257% 2. Lunds kommun  +911% 3. Malmö kommun +824%

Här har villapriserna ökat mest i Skåne:

1. Lomma kommun +410% 2. Vellinge kommun +408% 3. Malmö kommun +359%

Prisökning på villor i Skåne län: 

 

Om kartläggningen:

Endast kommuner med tillräckligt stort antal sålda bostäder för att säkerställa statistisk relevans har inkluderats i kartläggningen.

Relaterade artiklar