Laddar

Här ges nytt liv åt Malmös övergivna cyklar

Kulturföreningen Reto erbjuder cykelåtervinning åt Malmöborna. "Vi räknar med riktigt mycket folk till sommaren" säger Nicolas Valdes, ägare av ReBike.

delningar

Solen skiner på cyklarna som ligger staplade ute på kulturföreningen Retos uteservering i gamla Debasers lokaler i Folkets park. Sedan en vecka tillbaka kan Malmöborna komma hit och fynda en begagnad cykel eller reparera sin egen i projektet som fått namnet ReBike.

 

– Vi tar hand om begagnade cyklar och tanken är att man ska kunna komma hit och fynda en cykel efter sina behov eller fixa sin egen medan man dricker en kopp kaffe, säger Nicolas Valdes som driver kulturföreningen Reto tillsammans med sin bror.

Cyklar finns det gott om. Lådcyklar, mormorscyklar, sparkcyklar och snabba hipstercyklar står sida vid sida i olika skick. Gemensamt för de alla är att de lämnats av sina ägare av olika anledningar.

– De flesta cyklarna får vi från MKB. Det är cyklar som stått länge i deras bostader och efter en kontroll med polisen, så att de inte är stulna, tar vi över och fixar till dem här, säger Nicolas Valdes.

 

Nicolas Valdes har själv ett stort cykelintresse och inspireras av cykelåtervinning i Köpenhamn. Foto: Filip Beijer

 

Under premiärveckan har ett par cyklar sålts om dagen och förhoppningen är att fler Malmöbor hittar till Reto och ReBike. Förhoppningen är att cyklisterna som passerar på ett av Malmös mest trafikerade cykelstråk precis utanför, får upp ögonen för det lilla cykelstoppet.

– Vi räknar med att det blir riktigt mycket folk här till sommaren, men även nu märker vi att fler kommer hit. Vi har inte gjort så mycket reklam än, men sen ligger vi ju där vi ligger, säger Nicolas Valdes.

 

En kopp kaffe eller en folköl erbjuds till den som väntar på att få cykeln fixad. Foto: Filip Beijer

 

Relaterade artiklar