Laddar

Har du malignt melanom? Nu erbjuder Malmökliniker undersökningar utan remiss

3,5 miljoner människor drabbas av hudcancer varje år, och antalet fall ökar snabbare än någon annan typ av cancer.

delningar

Den här veckan är det europeiska melanomveckan, Euromelanoma Week, och hudläkare i Sverige och resten av Europa går gemensamt ut med information om hur viktigt det är att förebygga solskador och vikten av att undersöka sig tidigt vid misstanke om hudförändringar. Under veckan erbjuder två kliniker i Malmö hudundersökningar för allmänheten, utan krav på remiss.

–  Att antalet fall av hudcancer ökar beror till största delen på att den ljushyade befolkningen i Europa utsatt sin hud för mer sol än vad den klarar av, säger Åsa Ingvar, specialistläkare i hudsjukdomar på Skånes Universitetssjukhus i Lund.

Hudcancer går att behandla, och en tidig upptäckt gör att chanserna att bli helt frisk är mycket höga. Om man upptäcker en misstänkt hudcancer är det mycket viktigt att låta en läkare kontrollera den så snart som möjligt. Om behandlingen inte påbörjas i tid kan tillståndet försämras och i värsta fall kan förändringen hinna sprida sig i kroppen. Chansen att bli helt frisk ökar om man söker läkare snabbt.

Här kan du kontrollera dina födelsemärken:

Skånes Universitetssjukhus Lund och Malmö Dagar: 14-16/5 i Malmö Antal tider: 50 tider i Malmö Bokning:  Mottagningarna hänvisar till bokningsinformation som kommer ut i lokal annons i Sydsvenskan och Metro.

Diagnostiskt centrum Hud Malmö Dagar: 14-16/5 Antal tider: 35 Bokning: Bokningstelefon: 040-608 80 00 måndag till onsdag kl 08:00 – 14:00