Laddar

Här är sjukstugan för vingbärarna – så ska du göra om du hittar en skadad fågel

Kenneth Bengtsson på Fågelskydd Spillepeng rycker ut när fåglarna far illa. Han tar hand om allt från duvor till svanar.

delningar

Malmö stad har nu tecknat ett avtal för hur skadade fåglar ska tas om hand. Avtalet är skrivet mellan kommunen, Fågelskydd Spillepeng och SYSAV.

Den som nu hittar en skadad fågel ska därför höra av sig till Kenneth Bengtsson från Skånes Ornitologiska förening.

– Det stämmer. Det är vi som tar emot samtalet och rycker ut. För vår del är det inget direkt nytt utan vi har sysslat med den här verksamheten i 20 år. Men nu är det mer formaliserat med Malmö Stad när vi har vårt avtal, säger Kenneth Bengtsson.

Främst är det fiskmåsar och duvor som råkar illa ut i Malmö. Främst blir de påkörda och bryter vingarna.

– Bland fiskmåsarna och duvorna är det tyvärr vanligare med oreparerbara skador. Men omkring 40 procent av alla fåglar som tas om hand går att återta till frihet igen, säger Kenneth Bengtsson.

Förutom ovannämnda arter får Kenneth Bengtsson och kollegorna inte allt för sällan rycka ut till svanar som hamnat snett i stadsmiljön.

– Svanar har en förmåga under vinterhalvåret att landa på fel ställe. Då hämtar vi en del och oftast är det inget fel på dem. Men då skjutsar vi de vidare till Öresund dit de flesta är på väg.

Hur ska jag göra om jag hittar en skadad fågel? 

– Ring till oss så rycker vi ut efter bästa förmåga. Vi kan vara i någon av kranskommunerna också, så det kan ta lite tid ibland men vi kommer så fort som möjligt. Men i många fall räcker det med telefonråd från vår sida, säger Kenneth Bengtsson.

Fågelskyddet på Spillepeng nås på 0702-661466.

 

Relaterade artiklar

Sponsrat inlägg

Svenska spelmonopolet

Något som många pratat om den senaste tiden är att det svenska spelmonopolet kommer att slopas. Från och med nästa år så kommer spelmarknaden vara öppen för privata aktörer som ansöker om spellicens. Men vilka förändringar kommer det att innebära?