Laddar

Här är förlorarna i nya skatten – så mycket kan du tvingas betala

Genrefoton: Pixabay, Flickr/espensorvik.

Nära sju av tio kommer att behöva betala maxbeloppet om den nya skatten blir verklighet.

18 personer har reagerat på denna nyheten

delningar

Som vi nyligen rapporterade, kan radio- och tv-avgiften komma att slopas och ersättas av en skatt som alla över 18 måste betala.

Det är redan den 1 januari 2019 som den nya skatten kommer börja att dras om förslaget röstas igenom på onsdag, vilket det med största sannolikhet kommer att göra, enligt Dina Pengar.

Om lagen blir verklighet kommer det innebära att alla som är över 18 år och har en beskattningsbar inkomst kommer att behöva betala en särskild tv-avgift, oavsett om man har en tv hemma eller inte.

Skatten är inkomstbaserad och beroende på inkomsten kommer svenskarna att behöva betala olika mycket. Alla som tjänar mer än cirka 13 600 kronor per månad kommer att tvingas betala 1 300 kronor per år.

I dag betalas radio- och tv-avgiften endast av de hushåll som har en tv-mottagare och avgiften ligger på 2 400 kronor per år och hushåll.

Det innebär att hushåll som består av två vuxna människor med beskattningsbar förvärvsinkomst kommer att få betala drygt 2 600 kronor per år som mest, det vill säga 200 kronor mer än den nuvarande avgiften. 

Exempelvis pensionärer eller studerande som bor ensamma kan istället gynnas av den nya skatten och kommer som mest att behöva betala 1 300 kronor, om de har en beskattningsbar förvärvsinkomst på cirka 13 600 kronor per månad.

– De som har enmanshushåll och tidigare har betalt tv-avgiften är helt klart vinnare. Säg att du ändå nått maxavgiften på 1 300, då blir det nästan halva priset. En ensamstående pensionär med lägre inkomst som betalat tv-avgiften tidigare kan dessutom få det betydligt mycket billigare, säger Pia Blank Thörnroos, skattejurist på Skatteverket till Dina Pengar.

Däremot om flera unga vuxna barn fortfarande bor tillsammans med sina föräldrar, kan den totala skatten helt plötsligt höjas rejält.

Till exempel två föräldrar som har två unga vuxna barn som jobbar men fortfarande bor hemma, tvingas istället betala upp till 5 200 kronor per år, jämfört med den gamla avgiften på totalt 2 400 kronor.

Om den nya skatten blir verklighet kommer det att dras en summa varje månad som för de allra flesta blir runt en hundralapp, oavsett om du äger en tv-mottagare eller inte.

Då är det 67 procent som kommer att behöva betala maxbeloppet, 24 procent får ett reducerat belopp och nio procent kommer att slippa skatten.

Relaterade artiklar