Laddar

Här är Emma Håkanssons recept till vardagslyx i köket

Emma Håkanssons första recept bjuder på italienska smaker som passar väl till vardagen. På endast 25 minuter har du en lyxigare vardagsrätt på köksbordet.

delningar

Emma Håkansson börjar med att dela med sig av ett recept med smakkombinationer som ligger henne varmt om hjärtat. Gillar du italienska smaker är det här ett recept du måste testa.

”Mise en place” är ett uttryck som Emma använder sig utav i receptet nedan. Det innebär att du har allt i ordning innan du börjar med matlagningen. Du skär upp det som behövs och portionerar ingredienserna i olika skålar. Leif Mannerström påpekade detta väldigt ofta i mästerkocksköket, vilket har satt sina spår i hennes kök! Emma sparar tid och känner sig mer strukturerad. Kika bild nedan! Förberedelserna tar ca 10 min, och själva matlagningen 15 min.

Potatisgnocchi med smör-och citrondressing, vitlökstomater och kabanoss. (Tidsåtgång 25 minuter)

En färgstark, snabb, enkel och smakrik rätt med influenser från Italien. Tomater som får sällskap av vitlök, chili och färsk basilika är en vinnande smakkombination. Rostade pinjenötter, knapriga salladsärtor och stekt kabanoss gör rätten lite matigare. I slutet ringlar du över smör- och citrondressingen som tar rätten ett steg längre. 

Du behöver (4 portioner)750 g gnocchi225 g smal kabanoss (kryddig korv)350 g småtomater – gärna i olika färger2 st vitlöksklyftor1 bit röd chili50 g pinjenötter150 g salladsärtor1 tsk citronsaft75 g smör50 g parmesanost1 kruka färsk basilika1 tsk OlivoljaSaltPeppar

Gör så här 

Börja med att ta fram och förbereda alla ingredienser – mise en place. Halvera tomaterna, skär salladsärtorna på längden, skiva korven, skala vitlöken, finhacka basilikan och chilin. Portionera ut rätt mängd pinjenötter och smör. Nu är det dags att börja laga!

 

 

Koka upp vatten till gnocchin, ca 2 liter tillsammans med 2 msk salt.

Blanda halverade tomater med pressad vitlök, basilika, chili, olivolja och en nypa salt. Låt stå i rumstemperatur fram till servering.

Ta fram en mindre kastrull och smält smöret. Smöret ska inte få någon färg! Ha i citronsaften och låt stå på svag värme fram till servering.

Hetta upp en stekpanna och rosta pinjenötterna i torr panna på medelvärme. Nötterna ska bli gyllenbruna. Ställ nötterna åt sidan i en skål. Vrid upp värmen plattan och stek kabanoss-skivorna i lite smör tills de fått en liten krispig yta.

Koka gnocchin i 2 min. Sila av vattnet från kastrullen. Riv över parmesanost, ha i vitlökstomaterna, salladsärtorna och kabanoss och blanda. Lägg upp på serveringsfat och ringla över smör- och citrondressingen, strö över pinjenötterna, salta och peppra lite extra och garnera med basilikablad.

Smaklig måltid, så hörs vi nästa vecka!

Under tiden kan du kika in Emmas matkonto på instagram ”Emmasmatlagning” där mycket matinspiration finns.