Laddar

Här är dödsleken som hotar dina barn – skolor varnar

. - Foto: Matilda Larsson

Påstås utmana barn att begå misshandel och självmord.

7 personer har reagerat på denna nyheten

delningar

"Vi har fått information om att en ny utmaningslek på sociala medier så som WhatsApp, instagram och facebook förekommer bland barn i Stockholmsområdet. Denna utmaningslek heter Momo Challenge och vi vill nu gå ut med en uppmaning till samtliga vårdnadshavare att prata med era barn om denna."

Så börjar varningen som Värmdö kommun har skickat ut till alla föräldrar som har elever i kommunens skolor efter att samtalsämnet ska ha spridit sig på två av skolorna i kommunen.

Det var i somras som internationella medier började rapportera om fenomenet "Momo challenge", som utmanar användarna att begå fruktansvärda handlingar som misshandel, självdestruktiva handlingar och grymheter mot djur. Spelet påstås även ha lett till självmord i flera länder.

En bild på dockan som kallats Momo på sociala medier, har utstående ögon, stripigt hår och ett leende som går från kind till kind och har använts som profilbild av flera konton på meddelandeappen WhatsApp. 

Den så kallade Momo påstås hota med att användaren kommer att bli förbannad och barnet hotas med att hens tidigare utmaningar som blivit filmade utan deras vetskap ska spridas online och skickas till deltagarens föräldrar.

Den fysiska dockan har dock ingenting med utmaningen att göra, utan är skapad av Keisuke Aizawa som arbetar på det japanska företaget Link Factory som håller på med specialeffekter.

Enligt Metro cirkulerar två varningar nu i Sverige. Förutom att Värmdö kommun varnar föräldrar, är tonen i den andra varningen mer uppjagande och att barnen ”i rädsla, skam och skuld samt förtvivlan över de utmaningar man gjort fortsätter man ha kontakt med ”momo” eller i värsta fall, om vi tror på det vi finner på internet, tar LIVET AV SIG!”.

Trots att flera dödsfall i olika länder har kopplats till ”Momo” av myndigheter i andra länder, finns det bara indikationer och inga tydliga bevis på att de faktiskt är direkt kopplade till utmaningen, enligt Metro.

Enligt Elza Dunkels, barn- och internetforskare vid Umeå universitet är det viktigaste att prata med barnen.

– Barnen måste få berätta själva. Om det finns något som man oroar sig om så borde det första man göra vara att fråga barnet. Som vuxen är det viktigt att vara den som tröstar och lugnar i alla sammanhang, säger hon till Metro.

Relaterade artiklar