Laddar

Hade 300 000 tabletter i bilen – frias från narkotikasmuggling

Den utländska medborgaren åtalades för grov narkotikasmuggling. Men det går inte att bevisa att han förde in narkotikan medvetet, enligt Malmö tingsrätt.

1 person har reagerat på denna nyheten

delningar

Den 8 juli förra året stoppades en brittiskregistrerad skåpbil av tullverket vid Lernacken i Malmö. Fordonet framfördes av en utländsk medborgare och när det inspekterades hittades drygt 300 000 Tramadol-tabletter som skulle till en adress i Malmö.

Men när Tullverket kontaktade den verksamhet som fanns på adressen nekade de till att ha beställt en omgång Tramadol. Tullverket tog då beslutet att släppa igenom skåpbilen i en så kallad kontrollerad leverans för att ta reda på vem som var mottagare av tabletterna. Dessutom togs beslut att avlyssna chaufförens telefon.

Föraren körde vidare och tog kontakt med de tilltänkta Tramadol-mottagarna. Men ingen dök upp, och till sist körde han tillbaka till tullen. Det ledde till att han greps.

I ett drygt år satt föraren sedan frihetsberövad, från den 8 juli förra sommaren fram tills den 27 juni i år. Under onsdagen åtalades han vid Malmö tingsrätt, misstänkt för grov narkotikasmuggling.

För att kunna dömas för narkotikasmuggling som förare krävs att brottet begick medvetet, skriver tingsrätten i sin dom. Flera saker talar emot att så var fallet, enligt domstolen.

"Han har fått uppdraget av en person, som hans egen chef och kollegor enbart haft gott att säga om," skriver tingsrätten, bland annat.

Därutöver framkom inget under telefonavlyssningen som bevisade att föraren hade vetskap om att hans last var olaglig. Dessutom var han lugn när han stoppades vid Lernacken, och han tog själv kontakt med tullen efter att han inte lyckats leverera tabletterna.

Malmö tingsrätt konstaterar att det inte är bevisat att föraren varit medveten om att han förde in narkotikaklassade preparat till Sverige. Han kan inte heller bedömas ha haft anledning att misstänka att lasten var olaglig. Därtill finns det ingen teknisk bevisning som binder honom till de paket som narkotikan smugglades i.

Därför frias mannen helt från alla misstankar om grovt narkotikabrott.

Relaterade artiklar