I samarbete med annonsör

Grönsaker du kan så och skörda på hösten

Hösten kanske inte är den vanligaste tiden på året att börja så grönsaker. Men för den som inte vill ge upp trädgården ännu finns det några lättodlade grönsaker som fungerar alldeles utmärkt att så och skörda innan vintern dyker upp.

delningar

Att så på hösten har dessutom några fördelar man inte kan njuta av tidigare på året. Till att börja med betyder den lägre temperaturen att risken för skadeinsekter också sjunker. Fuktigheten i jorden brukar dessutom öka, vilket förbättrar kvaliteten på mycket som går att odla denna tid på året.

Saknar du något att så finns det fortfarande tid att beställa hem lite fröer av olika slag. Titta exempelvis in på nätbutiken Impecta och välj ut några lämpliga höstgrönsaker. De har sina egna kategorier på grönsaker som passar bra att så under hösten. Nedan hittar du även ett par populära alternativ.

Rucola är ett väldigt populärt alternativ då det är lätt att odla och växter snabbt. Många har säkert erfarenhet med att odla denna grönsak inomhus under vintern. Vill man ha en mildare smak på rucolan bör man vattna den mer och oftare.

Rädisor är lite mer känslig för kylan, men i södra Sverige går denna fortfarande bra att odla i september. Vattna jorden innan de sås och se till att hålla fuktigt under grotiden.

Spenat som sås i september kan sedan skördas under oktober och november. Den höga fuktigheten och svalare temperaturen ger en krispigare spenat än andra årstider. Spenat går riktigt bra att frysa in så odla gärna lite extra för att ha under den kommande vintern.

Vintersallat är ju som namnet antyder perfekt för senare årstider. Plantorna klarar kylan så pass bra att den går att skördas långt in på december.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.