Galna drömjobbet – nu kan du arbeta som heltidsresenär

Älskar du att åka på semester? Kan du inte låta bli att läsa jobbmailen under resan? Då kan detta vara yrket för dig.

delningar

Det har växt fram en helt ny yrkesgrupp den senaste tiden.

Enligt Momondo ställer den yngre generationen hela nya krav på arbetsmarknaden och har på så sätt skapat den nya yrkestiteln: Digital nomad.

Att leva som digital nomad innebär att man försörjer sig på sitt yrke via internet samtidigt som man lever som heltidsresenär. Man är en global medborgare som tack vare internets framfart kan göra karriär med hela världen som arbetsplats.

– Vi har sett hur begreppet digitala nomader synts allt mer i olika trendspaningar, och det är intressant att se hur trenden förändrar människors sätt att se på sitt resande. Att vara på resande fot kan nu vara mer av en livsstil snarare än att ta några unga år som backpacker, säger Carl Sundberg, talesperson för Momondo i Sverige.

Momondos årliga reseundersökning visar även att yngre svenskar, till skillnad mot äldre, inte undviker jobbrelaterade aktiviteter som att hålla kolla på jobbmail, eller ta emot jobbsamtal under semesterresan, vilket också indikerar att allt fler går mot en tillvaro där vardag och semester flyter ihop.

Alexander Waltner driver resebloggen Swedish Nomad och har levt som nomad de senaste tre åren. Han försörjer sig på sin blogg och som fotograf och har hittills besökt fyra kontinenter, 50 länder och över 300 städer.

Några av de största anledningarna till att denna trend vuxit sig så stark menar Alexander Waltner, beror på att det allt mer digitala samhället samt globaliseringen, öppnar upp för möjligheten att arbeta mer fritt.

– Under mina tre år som digital nomad har det skett en stor ökning av nomader världen över och nu verkar trenden komma allt mer även i Sverige. Man kan vara flexibel och kombinera nytta med nöje så länge man har tillgång till en stabil internetuppkoppling, något som även det förbättrats markant världen över de senaste åren, säger Alexander Waltner.

Det finns många yrken i dag som passar för att leva som digital nomad, bland annat webbutvecklare, frilansskribent, grafisk formgivare eller revisor – det enda kriteriet är att arbetet inte är platsbundet och möjligt att utföras på distans, enligt Momondo.

– Det är inte längre något märkvärdigt att skypa med någon på andra sidan jorden och det blir allt billigare att resa. Dessutom är det många företag idag som är öppna för nya idéer så länge det främjar slutresultatet, säger Alexander.

Alexander Waltners fem viktigaste tips för att lyckas som digital nomad: 1. Fokusera på något du känner passion för. Då får man automatisk extra drivkraft att lyckas och det blir då heller inte jobbigt att arbeta fler timmar än vanligt, vilket kan krävas i början innan man har etablerat sig.

2. Sträva efter att bli expert inom en nisch. Detta ger bättre betalt och möjlighet att i längden korta ner sin arbetstid, om man vill.

3. Våga följa dina drömmar och var inte rädd för att fråga om råd eller hjälp av andra.

4. Håll koll på tidszonerna. Som digital nomad behöver du ofta anpassa dina arbetstider till de lokala tider som gäller på hemmaplan.

5. Tänk på att planera dina resor i förväg så att du kan vara säker på att du hela tiden har uppkoppling och andra förutsättningar som krävs för att kunna göra ditt jobb.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.