Fyraårings blindtarm sprack efter feldiagnos

Foto: Petter Arvidson, Bildbyrån

Inspektionen för vård och omsorg riktar kritik mot Skånes universitetssjukhus efter att en fyraårig flicka feldiagnostiserades.

6 personer har reagerat på denna nyheten

delningar

En mamma och hennes fyraåriga dotter kom in till barnakutmottagningen på Skånes universitetssjukhus i Malmö i april förra året. Dottern hade under ett dygn haft mycket ont i magen, kräkts och haft feber.

På akuten fick de träffa en sjuksköterska. Han undersökte barnets hals och menade att flickan hade halsfluss och att familjen kunde åka hem. Mamman påpekar att han inte undersökt barnets mage samt att barnet inte visat några symptom på halsfluss.

"Sjuksköterskan säger då att min dotter säkerligen kommer klaga på att hon har ont i foten om sjuksköterskan pekar på foten och att hon inte är pålitlig", skriver mamman i anmälan IVO.

Dagen efter kontaktade mamman vårdcentralen som konstaterade att flickan inte hade halsfluss. De fick en remiss till barnakuten. Flickan hade då, enligt mamman, över 40 graders feber och skrek av smärta.

På sjukhuset konstaterades det att flickan hade en blindtarmsinflammation och hon akutopererades senare samma dag. Under operationen upptäckte man att hennes blindtarm hade spruckit.

Inspektionen för vård och omsorg, IVO, har granskat fallet och konstaterar att sjuksköterskan brustit i sin handläggning av patienten. Han har också brustit i sin skyldighet att dokumentera.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar