Laddar

Förstärkning ska hjälpa Malmöpolisen med våldtäktsfallen

Gärningsmannaprofilgruppen sätts in i Malmö med start nästa vecka. Gruppe kopplas in vid särskilt komplicerade utredningar.

delningar

Polisen i region syd har begärt hjälp från polisens nationella operativa avdelning (NOA) och gärningsmannaprofilgruppen med anledning av de senaste grova våldtäkterna som drabbat kvinnor i Malmö.

Gäringsmannaprofilgruppen anländer till Malmö nästa vecka och är specialiserade på att analysera gärningspersoner utifrån beteendestyrda mönster.

Totalt bistår gruppen ett 20-tal grövre polisärenden i landet varje år. I Malmö har de tidigare bland annat medverkat i samband med att serieskytten Peter Mangs var aktiv. I Stockholm bistod de i utredningen om mordet på Anna Lindh.

Gruppen består av experter som analyserar gärningsmännens beteenden. De analyserar även information kring gärningsmännen och vilka risker dessa har tagit för att begå brotten. Tillsammans med ett flertal andra faktorer kan de därefter ta fram en möjlig gärningsmannaprofil.

Ola Stoltz är chef på utredningsbiträdesenheten vid NOA.

– Vi är engagerade i ärendet och man har begärt biträde. Vi hjälper till med en analys och det vi tittar på är beteendestyrda mönster för att kunna ta fram gärningsmän utifrån det. Närmare hur vi jobbar kan jag inte gå in på, säger Ola Stoltz.

Specialistgruppen kan också hjälpa till med att knyta samman olika brott till samma gärningsman.

Sponsrat inlägg

Svenska spelmonopolet

Något som många pratat om den senaste tiden är att det svenska spelmonopolet kommer att slopas. Från och med nästa år så kommer spelmarknaden vara öppen för privata aktörer som ansöker om spellicens. Men vilka förändringar kommer det att innebära?