Försökte införa miljontals cigaretter i landet – med specialbyggd lastbil

Båda männen får nu skaka galler för gärningen.

3 personer har reagerat på denna nyheten

delningar

Malmö tingsrätt dömde på fredagen två män, 45 och 43 år gamla, till två års fängelse för olovlig förflyttning av punktskattepliktiga varor, grovt brott.

Den 23 juli förra året stoppades de båda männen i tullen på Lernacken, Malmö, när de färdades i en dragbil med släp. Trots att släpet var tomt på varor anade tullinspektören oråd eftersom lastutrymmet var byggt på ett egendomligt sätt. Vid närmare kontroll hittades 3 200 000 cigaretter av märket Marlboro Red och Marlboro Gold i ett utrymme bakom en skiljevägg.

Efter att tullpersonalen tagit bort den egentillverkade framstammen syns pallar med cigaretter. Foto: Tullverket.

Genom bevismaterial i form av telefontrafik, kvitton och bilder i männens mobiltelefoner har utredarna kunnat kartlägga männens resa in i Sverige. Genom samma tillvägagångssätt kunde man konstatera att duon rest in i Sverige en gång tidigare. Den gången stannade männen i landet under perioden 10-13 juli.

Ena mannens försvarare har ifrågasatt om cigaretterna kontrollräknats men tingsrätten godtar att det var det i beslagsprotokollet angivna antalet cigaretter som medfördes in i landet.

Hela beslaget innehöll fem pallar med Marlboro Red och tre palar med Marlboro Gold. Totalt handlade det om 3,2 miljoner cigaretter. Foto: Tullverket.

I domen skriver tingsrätten: att männen "fört in 3 200 000 cigaretter i Sverige utan att uppfylla villkoren för förflyttningen. På så sätt har de gett upphov till fara för att myndighets kontrollverksamhet avseende varuförflyttningen allvarligt försvårats."

Männen ska stanna kvar i häktet tills det att domen vinner laga kraft.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar