Laddar

Förslaget: Skolbok mot antisemitism obligatorisk för Malmös elever

"Vår stad sticker ut i den nationella statistiken i antalet brott som drabbar judar", skriver Olle Schmidt (L).

delningar

Liberalerna har lagt fram en motion till kommunfullmäktige om att ta fram en skolbok för samtliga elever i syfte att motverka antisemitism i Malmö.

I motionen skriver Olle Schmidt (L) att samhället måste göra kraftinsatser för att motverka skadliga värderingar och att problemet med antisemitism kräver en reaktion från stadens politiker.

– Vi behöver arbeta brett och långsiktigt mot antisemitiska tendenser, oavsett vem som är avsändaren. Idag ser vi hur en stor del av antisemitismen kommer från personer med rötterna i Mellanöstern. Detta måste erkännas för att kunna arbeta mot problemet, säger Olle Schmidt och fortsätter:

– Därför måste en ny skolbok även ta upp den antisemitiska propagandan i Mellanöstern vid sidan av den europeiska Förintelsens historia.

Hotet mot judar under en demonstration i Malmö i början av december nämns i förslaget. Men det har inträffat andra attacker den senaste tiden mot Malmös judiska församling. I december attackerades synagogan av brandbomber.

”I Malmö 2018 vågar inte judar bära kippa av rädsla för att trakasseras.”

Tanken med Liberalernas förslag är att hämta inspiration från tidigare socialdemokratiska statsministern Göran Perssons informationskampanj Levande Historia, ”…Om detta må ni berätta”. 

Schmidt vill att boken blir obligatorisk i alla Malmös skolor, som en integrerad del i samhällsundervisningen.

– Det är i första hand i grundskolan, i samband med att man lär sig om Förintelsen i historia, berättar han.

Du pekar ut mellanöstern, hur ser du på den kritik som möjligen kan komma?

– Det ska inte uppfattas som ett angrepp mot någon eller några utan ett angrepp på antisemitism. Jag hoppas det mottas väl. Vi måste komma bort från detta och se till att Malmö inte förknippas med antisemitism.

För drygt 20 år sedan var det okunskap som gjorde att Förintelsen togs upp på Göran Perssons initiativ. Nu menar Schmidt att antisemitism har brett ut sig på andra sätt. De problem vi haft i Malmö den senaste tiden vittnar om detta, menar han.

– Jag tror det är nödvändigt att man har en annan angreppspunkt, ett annat sätt att resonera på idag.

Relaterade artiklar