Laddar

Förslaget: Placera bikupor och bihotell på byggnader i stan

Så vill politikerna få bina på fötter igen.

delningar

Moderaterna i Malmö har lämnat in en motion till kommunfullmäktige som ska leda till att bredda artrikedomen av blommor i Malmö stad. Receptet? Att placera ut bikupor och bihotell på lämpliga offentliga byggnader i stan.

– Bina får allt svårare att överleva och flera av de svenska arterna är utrotningshotade. Malmö stad är duktiga på gröna tak* och då skulle taken kunna nyttjas ytterligare ute i våra verksamheter och samtidigt ha i uppdrag att öka mångfalden, så att fler biarter klarar sig, säger John Roslund (M), initiativtagare till motionen.

Tanken är att bikuporna och bihotellen ska kunna spridas ut över hela Malmö och att även förskolor och skolor ska kunna dra nytta utav dem.

– Jag är själv biologilärare och man skulle kunna ha det som en pedagogisk grej.

Men är det inte risk att fler blir stuckna? 

– Bin sticks inte i den mån som till exempel getingar. De håller sig för sig själva och det finns väldigt många arter som inte är farliga för människan. Det enda som kan hända är att Malmö blir lite vackrare och att fler ”pollinerare” kommer husera i Malmö stad, säger John Roslund.

*Gröna tak är taksatsningar som gjorts i Malmö för att främja växtligheten och miljön. Ett exempel är Augustenborgs botaniska trädgård som har hela 9500 kvadratmeter gröna tak av olika slag.

Relaterade artiklar

Sponsrat inlägg

Svenska spelmonopolet

Något som många pratat om den senaste tiden är att det svenska spelmonopolet kommer att slopas. Från och med nästa år så kommer spelmarknaden vara öppen för privata aktörer som ansöker om spellicens. Men vilka förändringar kommer det att innebära?