Laddar

Förslaget: Hedra förintelsens offer med monument i Malmö

Liberalernas Olle Schmidt har lämnat in en motion till Kommunfullmäktige om att upprätta minnesmärken för att fortsätta minnas förintelsens offer.

delningar

Liberalerna i Malmö och ersättaren i kommunfullmäktige Olle Schmidt kommer med ett förslag om att införa så kallade ”snubbelstenar” i statsmiljön. Stenarna finns redan i flera olika städer i Europa och är minnesmärken i form av gatsten.

– Det här måste vi givetvis ha, det handlar inte om en politisk fråga. Det är mer ett sätt att behålla minnet. Överlevarna blir allt äldre och minnet av förintelsen klingar av. Dessutom förnekar allt fler förintelsen, vilket är mycket allvarligt, säger Olle Schmidt.

Att högervindarna blåser i Europa är också en bidragande faktor till Olles engagemang.

– Vi har liknande tendenser till auktoritärt styre nu i Europa.

För att upprätta ”snubbelstenar” finns vissa kriterier. De ska vara kopplade till en person eller en adress. Men förslaget låser sig inte fast vid just stenarna, utan öppnar även upp för minnesmärken av andra slag.

– Många judar bosatte sig här i Sverige, så det finns säkert adresser i Malmö som skulle kunna vara intressanta. Men det kulle kunna hängas upp skyltar, där vi visste att nazister var aktiva under kriget, säger Olle Schmidt.

 

 

Sponsrat inlägg

Svenska spelmonopolet

Något som många pratat om den senaste tiden är att det svenska spelmonopolet kommer att slopas. Från och med nästa år så kommer spelmarknaden vara öppen för privata aktörer som ansöker om spellicens. Men vilka förändringar kommer det att innebära?