Laddar

Förslaget: Återuppliva VM 1958 – ge Malmö stadion ett värdigt farväl

Moderaterna vill väcka liv i stadions glansdagar innan rivningsarbetet tar vid.

delningar

Året var 1958 och fotbolls-VM spelades i Sverige. Turneringen blev senare känd som Pelés VM och att det svenska fotbollslandslaget åstadkom sin bästa placering någonsin med en silverplats.

Malmö stadion var nybyggd och invigdes den 28 maj. Efter Råsunda och Ullevi var arenan tredje störst under turneringen. På plats spelade Västtyskland, Argentina, Nordirland, Tjeckoslovakien och forna Jugoslavien.

Under åtskilliga år var arenen hemmaarena för Malmö FF men efter att den nya stadion byggts togs beslutet att riva gamla stadion den 2 februari 2015.

– Många är vi de Malmöbor som har en nostalgisk känsla Malmöstadion, skriver moderaterna John Roslund och Tony Rahm i en motion att hylla stadion.

Nu 60 år efter invigningen vill man nu hylla stadions historia med en särskild turnering där lagen som deltog 1958 kan delta genom vänskapsmatcher.

– Vi tänker att man kan ju avsluta med en stor fest. Det vore jättekul att få ihop en fotbollsturnering med lagen som deltog 1958, säger John Roslund (M).

Att få dit originallagen är rätt omöjligt. Möjligen kan någon av de gamla fotbollshjältarna vara med som en hyllning till dåtidens bollkonstnärer. Istället tänker man bjuda in nationerna som deltog.

– Vi hade tyckt det var häftigt att spela med retrotröjor. En rivning är sällan positivt men nu kan vi göra något som får oss komma ihåg arenan med leende, ett minne av fornstora dagar.

 

Pelé som aktiv fotbollsspelare. Foto: Bildbyrån.

En annan plan vore att få Malmö FF, Landskrona Bois, Helsingborg IF och Trelleborg FF att klä sig i de gamla landslagens färger och spela mot varandra.

– Vi i Malmö är ju fotbollstokiga. Lagen kan figurera som varsitt lag så blir det lokalderbyn också. Med tanke på att vi är tossiga i fotboll så kan det vara en lösning, säger John Roslund och fortsätter:

– Det viktiga är att arenan får avsluta med glansen som den har haft en gång i tiden och inte bara vara en betongbunker som ska rivas.

Motionen ska nu tas upp i fritidsnämnden där man ska besluta om möjligheten att arrangera vänskapsturneringen. Slutligtligt beslut tas av kommunfullmäktige.

När kan detta bli av?

– Under året vore en dröm men vi inser att det tar tid att bereda. Tanken är någon gång i september, finns viljan så kan man.

Spelade matcher på Malmö stadion under VM 1958:

Västtyskland-Argentina (3-1) 8 juni 1958

Argentina-Nordirland (3-1) 11 juni 1958

Västtyskland-Nordirland (2-2) 15 juni 1958

Nordirland-Tjeckoslovakien (2-1 efter övertid) 17 juni 1958

Västtyskland-Jugoslavien (1-0) 19 juni 1958

Lagen som medverkade 1958:

Grupp 1

 Argentina

 Nordirland

 Tjeckoslovakien

 Västtyskland

Grupp 2

 Frankrike

 SFR Jugoslavien

 Paraguay

 Skottland

Grupp 3

 Mexiko

 Sverige

 Ungern

 Wales

Grupp 4

 Brasilien

 England

 Sovjetunionen

 Österrike

Relaterade artiklar