Förskolans dag firas med Bamseloppet: "Så populärt bland barnen"

Under torsdagen är det Förskolans dag och 2000 barn i Malmö firar med att springa Bamseloppet.

delningar

Torsdag den 16 maj är det Förskolans dag och i Malmö firar förskolor dagen genom att arrangera Bamseloppet. Barnen kommer ge sig ut och springa på flera av stadens förskolor - bland annat Lugnets förskola, Sjöhästens förskola och Pjättängens förskola.

– De flesta av Bamses läsare är barn mellan 4 och 8 år och vi vill gärna uppmuntra till mer lek och rörelse utomhus på förskolorna runt om i landet. Att röra på sig är förstås viktigt för både barn och vuxna, men för barn är det extra viktigt att få goda vanor som de kan ta med sig vidare i livet. Och med vårt material kan förskolorna på ett kul och enkelt sätt anordna ett eget Bamselopp, säger Charlotta Borelius, chefredaktör på Bamsetidningen, som är initiativtagare till Bamseloppet, i ett mejl till 24Malmö.se.

Foto: Robert Sjödin

Bamseloppet arrangeras för sjätte året i rad och intresset från förskolorna är större än någonsin. Och under torsdagen den 16 maj, på Förskolans dag, väntas alltså uppemot 80 000 förskolebarn springa Bamseloppet, vilket gör det till det största loppet i sitt slag i Sverige. I Malmö stad springer cirka 2000 barn Bamseloppet på sina förskolor.

Är loppet något som barnen brukar se fram emot?

– Absolut. Det är ju väldigt spännande och festligt att få springa ett lopp. Tävlandet är underordnat och alla får en medalj. Tänk så stolt man är när man som liten kommer hem från förskolan med sin Bamsemedalj! Många förskolor genomför detta detta årligen eftersom det är så populärt bland barnen, säger Charlotta Borelius.

Foto: Robert Sjödin

Sedan länge anordnar Svenska Gymnastikförbundet Bamsegympa. Bamseredaktionen har också tagit fram specialtidningar tillsammans med Hjärnfonden, Svenska Diabetesförbundet och Västra Götalands-regionen som berör ämnet hälsa. De har också gett ut ett simhäfte med hjälp av svenska simförbundet.

Barnen springer loppet på Förskolans dag, hur kommer det sig att loppet är just denna dagen?

– Det fanns ingen medveten tanke med detta från början utan har fallit sig helt naturligt. Förskolans dag infaller tredje torsdagen i maj varje år och eftersom vi skickar ut material på våren så har många valt att fira dagen med ett lopp. Vad passar bättre än att fira denna dag med ett lopp som uppmuntrar till rörelse tillsammans med världens starkaste och snällaste björn?

Foto: Robert Sjödin

Foto: Robert Sjödin

Foto: Robert Sjödin

Foto: Robert Sjödin

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar