Forskning hjälper idrottsföreningar – att ta emot nyanlända

Ett nytt samarbete mellan forskare på Malmö Högskola och Skånes idrottsföreningar ska hjälpa integrationen av nyanlända. "Med Sport Open vill vi både inspirera och hjälpa idrottsföreningar att genomföra bra integrationsinsatser" säger projektledare Johan Norberg.

delningar

Sport Open är namnet på det nya samarbetet mellan integrations- och idrottsforskare vid Malmö Högskola och Skåneidrotten. Samarbetet syftar till utveckla en hållbar metod för hur idrottsföreningar på ett bra sätt ska möta nyanlända.

Bakgrunden till projektet är att Sveriges föreningar varje år får miljontals kronor i arbetet för integration inom idrotten, men att det samtidigt finns stora utmaningar i integrationsarbetet. Nu släpper forskare på Malmö Högskola utbildningsmaterial om hur föreningarna bäst arbetar med integration inom idrotten.

– Sport Open är tänkt som en mötesplats för utbyte av idéer och tankar. Här finns goda exempel från idrottsföreningar, men också konkreta råd om t ex hur man söker utbildningsbidrag och hur man möter ungdomar som varit i kris, säger projektledaren, Johan Norberg, docent i idrottsvetenskap.

Genom att samla så mycket kunskap som möjligt hoppas forskarna nu att hemsidan SportOpen.se ska bli en utbildningsportal för såväl föreningar som kommuner.

– Hemsidan är klar, men det innebär inte att projektet slutar nu. Det är här egentligen bara startpunkten. Arbetet kommer att hålla på i flera år framöver.

Men hur gör man då för att på bästa sätt integrera nyanlända? Enligt Johan Norberg är den simplaste lösningen även den bästa.

– Det viktigaste i att fördriva en bra verksamhet är att skapa möten mellan människor. Många föreningar brukar skapa speciella grupper för nyanlända någon gång i veckan. Men det är både lättare och bättre att bara öppna upp sin nuvarande verksamhet, så att de får vara med i de vanliga aktiviteterna.

Trots att Sport Open ofta definieras som ett integrationsprojekt så är det inte ordet integration som är nyckelordet i arbetet menar Norberg.

– Det viktigaste är inte ordet integration, utan ordet inkludering. Alla ska känna sig inkluderade, oavsett vilken bakgrund man har. Det är lätt att säga att man inkluderar alla, men det är svårare att uppnå i praktiken, säger Johan Norberg.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar