Laddar

Forskning: Därför gråter vi lättare på flyget

Har du någonsin gråtit under en film på flyget? Enligt studier är du inte ensam om det.

delningar

Belägenheten att gråta ökar när du befinner dig på högre höjd bland annat på grund av att tårkanalernas känslighet ökar, enligt the Telegraph.

Enligt en studie som brittiska flygbolaget Virgin Atlantic har gjort, erkänner 44 procent av manliga passagerare att de har ”gömt sina våta kinder under en filt” under en flygning. Kvinnor i samma situation låtsades istället oftare att de fått någonting i ögat när de blev gråtfärdiga under flygresan.

Över hälften av de tillfrågade svarade att de hade upplevt förhöjda känslor när de befann sig högt upp i luften, vilket var tillräckligt för att Virgin Atlantic senare skulle började varna i förväg när speciellt känslosamma filmer visades under en flygning.

The Telegraph har nyligen undersökt fenomenet och föreslår att nationalitet kan vara länkat till tendenserna till att gråta, där ”kvinnor i rikare länder så som USA och Sverige hade något lättare till tårar”.

Flera psykologer hävdar att vi oftare gråter på flyget eftersom situationen sätter oss i ett sårbart tillstånd. Vi vill inte medvetet ha stöd och uppmuntran från våra medpassagerare men det kan vara så att den primitiva delen av våra hjärnor vill att vi försöker skapa användbara relationer med andra, medan vi befinner oss i den osäkra situationen, enligt the Telegraph.

– Att gråta är en komplex process och kan triggas av allt från småsaker till det uppenbara. Att placera sig själv tusentals meter upp i luften, högt ovanför sitt vardagliga liv och komfortzon, omgiven av främlingar och ljud, passar väl in i detta. Lägg sedan till mänsklig fysiologi med lufttryck och syrenivåer; du kommer att bli känslosam, säger Nick Knight, doktor och expert inom livsstilsmedicin till the Telegraph.

Relaterade artiklar

Sponsrat inlägg

Svenska spelmonopolet

Något som många pratat om den senaste tiden är att det svenska spelmonopolet kommer att slopas. Från och med nästa år så kommer spelmarknaden vara öppen för privata aktörer som ansöker om spellicens. Men vilka förändringar kommer det att innebära?