Forskaren: Så länge klarar du dig på sommarens D-vitamin

Sol, D-vitamin, höst. Foto: Mostphotos/Anetlanda

Vissa personer lagrar D-vitaminet bättre än andra efter rekordsommaren.

delningar

Det var en rekordsolig och varm sommar i Sverige i år, och de som passade på att vistas utomhus tog emot en hel del D-vitamin från solens strålar. När solens ultravioletta strålning träffar huden startar en kemisk reaktion som bildar D-vitamin, och solen är den absolut bästa källan till vitaminet. Under en riktigt solig sommardag kan kroppen på en kvart till 20 minuter producera betydligt mer D-vitamin än det rekommenderade dagsintaget.

Men hur länge räcker egentligen kroppens D-vitaminlager? Eftersom det är fettlösligt lagras det i kroppens fettväv, men inte hur länge som helst, skriver Land.se.

– Den som tror att det räcker ända till nästa sommar tror fel. D-vitamin har en halveringstid på mellan tre veckor och två månader, säger Johan Malm, professor i klinisk kemi vid Lunds universitet till Land.se.

Man kan exponeras för sol som kan omvandlas till D-vitamin i kroppen senast fram till höstdagjämningen, men därefter står solen för lågt för att ge D-vitamin, skriver sajten. Sedan är det alltså max två månader som det lagras i kroppens fettväv. Men hur stort ens lager är och hur länge det räcker är väldigt individuellt, enligt Johan Malm. Överviktiga, mörkhyade och äldre har svårare att bilda och lagra D-vitamin, skriver sajten.

Men även personer med ett bra uppdag av D-vitamin från solen kan inte lagra hur stora mängder som helst. För alla som inte äter D-vitaminrik mat, som fet fisk (exempelvis sill och lax) men även skogssvamp (exempelvis kantareller), kan det vara bra med ett tillskott av D-vitamin under hösten fram till vårdagjämningen i mars. Livsmedelsverkets rekommenderade dagsintag är på 10 mikrogram.

– Det går inte att bli förgiftad av D-vitamin från solen eller kosten. Men stora mängder D-vitamintillskott kan i sällsynta fall leda till förgiftning, säger Johan Malm till Land.se.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar