Laddar

Forskare om ökade skjutvåldet: ”Ta lärdom av USA”

Skjutvapenvåldet ökar i Sverige – och allra mest i Malmö. Nu vill Malmöforskaren Manne Gerell att Sverige där lärdom av hur polisen jobbar i USA.

delningar

Skjutvapenvåldet ökar i hela Sverige och i Malmö ser det värst ut. I Malmö mördas i snitt en person per 100 000 invånare varje år av skjutvapen. I hela Sverige är siffran 0,3, enligt siffror från BRÅ.

Manne Gerell är doktorand i kriminologi på Malmö högskola. Han tycker nu att de svenska samhällsinstitutionerna borde försöka ta lärdom av länder som USA, där skjutvapenvåld varit ett stort problem under lång tid.

”Ibland verkar den svenska debatten ta plats i ett vakuum där forskning från länder som har större erfarenhet av detta problem sällan verkar vara känd”, skriver Manne Gerell i en debattartikel i Dagens samhälle.

Metoder som fungerat i USA är så kallad fokuserad avskräckning, att polis, socialtjänst och andra fokuserar på de nyckelpersoner i den kriminella världen för att minska våldet.

Andra metoder som fungerat är att använda medlare, personer som tidigare varit involverade i den kriminella världen, för att skapa närmare kontakter med de kriminella gängen.

”Det finns kunskap vi kan utgå från om vi på allvar vill minska skjutvapenvåldet. Finns viljan hos Ygeman och andra ansvariga att verkligen satsa på att minska skjutvapenvåldet?”, frågar sig Manne Gerell i debattartikeln.

Relaterade artiklar