Laddar

Foodtruck-säsongen har startat – här hittar du vårens matvagnar

Under måndagen rullade den första foodtrucken in på säsongens nya foodtruckplatser.

delningar

Trots att det fortfarande tycks vara vinter utanför fönstret är säsongen för foodtrucks är redan kommen till Malmö.

– Nu till en början är det mindre aktivt än vad det kommer att vara såklart. Men sedan igår står det en foodtruck på Fänriksgatan i Rörsjöstaden, där vi kommer täcka alla vardagar. Det är olika truckar varje dag, säger Jannie Vestergaard, vd på Skåne Street Food.

Det är Malmös första fasta foodtruck-plats, vilket Sydsvenskan var först med att skriva om.

Dockplatsen i Västra hamnen ställde sig säsongens första foodtruck under tisdagen. Där kommer det att stå olika foodtrucks från tisdag till fredag.

Men även inom några veckor kommer det gå att handla street food på Carl Gustafs väg, vid Eon nära Kronprinsen.

 

Senare under våren får Stortorget också en foodtruck.

– Street food är ju väderberoende. Det är inte alla som är ute alla dagar i veckan just nu men sen när vädret blir lite bättre och folk går ut på gatorna, då vill man ut, säger Jannie Vestergaard.

 

För att veta om en foodtruck är på plats eller inte har Skåne street food en facebookgrupp. Men de arbetar även på att utveckla en app.

Under förra året hände det mycket i matvagnsväg i Malmö. Med både Malmös första foodtruck-torg i Folkets park och en streetfood-festival som arrangerades i Magistratsparken.

– Den kunde ha växt snabbare. Ganska slött har det varit i Malmö. Det handlar mest om att Skåne street food har arbetat för att få till dagstaxa, vilket de godkände i höstas, förklarar Jannie Vestergaard.

Dagstaxan innebär att matvagnarna kan betala kommunen per dag de står och säljer, istället för en månad eller ett halvår som tidigare.

Det, förklarar Jannie Vestergaard, har öppnat helt andra möjligheter för Malmös street food.

– Det är ju champagnetider, eller någon skånsk bubblande drycker eftersom vi jobbar med skånsk mat och dryck. Dagstaxan innebär helt andra förutsättningar och det är bra att Malmö kan visa vägen för de övriga Skånska städerna.

Dessa matvagnar börjar redan servera Malmöborna street food: 

Casseroll

Nordic Street Food

Falafel Street Food

Meal on Wheels

Seafood Paradise

Vagnarna kommer att rotera mellan platserna Fänriksgatan, Dockplatsen, Stortorget och Carl Gustafs väg.