Laddar

Flygjätte vinner miljöpris

Vd Jonas Abrahamsson: "Måste hitta lösningar för att minska klimatpåverkan".

delningar

Det statligt ägda Swedavia äger och driver i dag Sveriges tio största flygplatser.  

Nu har de utsetts till vinnare av årets biogasutmärkelse 2017, för sitt arbete med biogas i arbetsfordon och prioriterat drivmedelsval i flygplatsernas taxikösystem.

För att stödja utvecklingen för en hållbar framtid utser styrelsen i Biogas Öst Ideell Förening varje år en pristagare till Biogasutmärkelsen. Utmärkelsen tilldelas personer och organisationer som har gjort viktiga insatser på olika nivåer för att lyfta biogasen och visa på goda exempel för andra att följa.

Swedavia har utsetts till pristagare då deras arbete har bidragit till att påskynda omställningen till fossilfrihet samt till att stärka biogasens roll i transportsektorn.

Johan Wadman, trafikdirektör  Region Uppsala och ordförande i Biogas Öst med BioDriv Öst, pratade också varmt om Swedevia.

– Swedavias arbete vid flygplatserna är ett föredöme. Dels när det gäller att minska miljö- och hälsofarliga utsläpp från en transportintensiv verksamhet och dels när det gäller att säkerställa en försörjningstrygghet genom att satsa på närproducerade drivmedel som biogas. När Swedavia tar ett stort miljöansvar och på samma gång minskar sårbarheten mot bränsleimport så blir det en win win, säger Johan Wadman.

Jonas Abrahamsson, vd på Swedavia påpekar vikten av att flygindustrin blir hållbar, enligt Swedavias hemsida.

– Flygindustrin kommer att vara en väsentlig del av framtida transport och framtidens transportmedel måste vara hållbara. Därför måste vi hitta lösningar för att minska klimatpåverkan från flygindustrin. Biobränsle är en viktigt del av lösningen och det är väldigt trevligt att Swedavias engagemang nu har uppmärksammats internationellt, säger Jonas Abrahamsson.

Relaterade artiklar

Sponsrat inlägg

Svenska spelmonopolet

Något som många pratat om den senaste tiden är att det svenska spelmonopolet kommer att slopas. Från och med nästa år så kommer spelmarknaden vara öppen för privata aktörer som ansöker om spellicens. Men vilka förändringar kommer det att innebära?