Fler kräver tillbaka för hög andrahandshyra: "Ökat kraftigt"

Foto: Johannes Erlandsson

"Det kan vara för att fler har blivit insatta i att man har rätt att få tillbaka hyra."

delningar

Allt fler andrahandsgäster vill få tillbaka pengar för överhyra. På tre år har antalet mer än fördubblats och de flesta får tillbaka pengar efter förlikning, skriver Hem&Hyra.

Landets åtta hyresnämnder fick under 2018 in 346 ärenden från personer som krävde pengar tillbaka efter att ha betalat för hög andrahandshyra. Sådana ärenden har fördubblats jämfört med 2015. I Malmö inkom 13 ärenden om återbetalning av andrahandshyra år 2015 och under 2018 inkom 26 stycken.

– De senaste åren har återbetalningsärenden ökat kraftigt hos oss. Det är svårt att säga vad det beror på. Det kan vara för att fler har blivit insatta i att man har rätt att få tillbaka hyra, men det kan också bero på att andrahandshyrorna har blivit mycket högre, trots att det inte finns stöd för det i lagen när det gäller hyresrätter, säger Johan Candler, enhetsjurist på den nationella rådgivningen på Hyresgästföreningen till Hem&Hyra.

År 2013 ändrades lagen så att hyressättningen blev friare för dem som hyr ut en bostadsrätt eller villa. Andrahandshyrorna i bostadsrätter har sedan dess höjts kraftigt, men även för hyresrätterna. Dock får de som hyr ut en hyresrätt i andrahand bara ta ut en hyra motsvarande vad man själv betalar, plus visst pålägg för el, bredband och om bostaden är möblerad.

När ett ärende hamnar hos Hyresnämnden tar de bara upp frågan om återbetalning, gör klart vilka regler som gäller och föreslår en förlikning.

– Vi förlikar de flesta av ärendena. Det kanske är trevligare än att fortsätt processa för båda parter. Då kan man få ett snabbt avslut och gå vidare och göra något annat av sitt liv, säger Kristian Eriksson, chef för hyresnämnden i Stockholm, till Hem&Hyra.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar