Fler känner sig trygga: ”Går åt rätt håll i Malmö”

Erik Jansåker, chef lokalpolisområde Malmö söder, Anna von Reis, chef arbetsmarknad- och socialförvaltningen, Stefan Sintéus, chef polisområde Malmö, Andy Roberts, chef lokalpolisområde Malmö norr. Foto: pressbild/Polisen.

Här känner sig Malmöborna mest otrygga.

22 personer har reagerat på denna nyheten

delningar

Resultatet av årets trygghetsmätning visar att otryggheten är fortsatt hög, men att allt fler Malmöbor känner sig trygga och att de flesta under året inte utsatts för någon typ av brott. Enkäten skickades den 20 augusti ut till 7080 slumpmässigt utvalda hushåll i alla Malmös stadsdelar. Knappt 53 procent eller 3471 hushåll svarade. Nu har resultatet analyserats. 

Mätningen visar att otryggheten fortsatt är hög men att en något högre andel uppger att de känner sig trygga ute ensam sen kväll och något färre uppger att de känner sig otrygga. Färre Malmöbor uppger även att de är oroliga för att bli överfallna eller misshandlade i sitt område. 

– Det går åt rätt håll i Malmö. Det är problematiskt att otryggheten fortsätter att vara så hög, men i årets mätning ser vi att fler faktisk känner sig trygga. Vi ser också att brottsligheten går ner, även om vi brottas med problem gällande det dödliga våldet. Det som också är viktigt för oss är att förtroendet för polisen ökar, säger Stefan Sintéus, polisområdeschef i Malmö, i ett pressmeddelande.

75,4 procent av de som svarat uppger att de inte utsatts för någon typ av brott de senaste 12 månaderna. Det är enligt polisen den lägsta nivån på 20 år. 

I de flesta områdena minskar oron för att utsättas för brott och bli överfallen eller misshandlad i sitt område. I Oxie ökar dock rädslan för att bli överfallen eller misshandlad betydligt. I Rosengård och Fosie uppger endast var tredje svarande att de känner sig trygga ute ensam sen kväll. Fosie är även det område där flest uppgett att man avstått från någon typ av aktivitet på grund av otrygghet. 

-  Vi arbetar på flera områden tillsammans med polisen när det gäller trygghetsfrågor. Bland annat genom det förebyggande arbetet i CTC, som går ut på att skapa goda och trygga uppväxtvillkor för barn och unga, och det samarbete som sker inom ramen för medborgarlöftena, säger Anna von Reis, chef för arbetsmarknad- och socialförvaltningen.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar